Mierea de Manuka este o miere unica in lume, obtinuta din arbustul de Manuka sau arborele australian de ceai care creste doar in Australia si in cateva insule din arhipelagul Noii Zeelande, in zone ferite de poluare.
Arborele Manuka este recunoscut ca avand proprietati tamaduitoare deosebite, iar mierea de Manuka este singurul soi din lume certificat medical.
Este o miere densa, de culoare portocaliu-inchis pana la brun, cu o aroma deosebita, usor caramelizata, cu miros caracteristic de planta lemnoasa.
In urma cercetarilor efectuate asupra mierei de Manuka, doctorul Peter Molan de la Universitatea Waikato din Noua Zeelenda, a concluzionat ca aceasta are efect antibacterian, antiviral, antiseptic, antifungic si antioxidant, ca intareste sistemul imunitar si ca poate fi conservata de-a lungul mai multor ani pastrandu-si nemodificate proprietatile.
Datorita proprietatilor antibacteriene, mierea de Manuka este folosita pe scara larga in tratarea ranilor.
Antioxidantii si substantele nutritive continute in aceasta contribuie la hranirea, hidratarea si repararea pielii. De asemenea, mierea de Manuka poseda capacitatea de a absorbi impuritatile din piele, fiind folosita la fabricarea produselor pentru ingrijirea tenului acneic.
Tot doctorul Molan, in decursul cercetarilor sale, a descoperit existenta a trei tipuri de miere Manuka, fiecare cu utilizare distincta:
- Mierea de Manuka pentru consum – fara activitate antibacteriana semnificativa.
- Mierea de Manuka activa – este o miere cu activitate antibacteriana peroxidica superioara multor tipuri de miere, ajungand chiar si un nivel de 30+, ceea ce o face unica in lume.
- Mierea de Manuka UMF – este o miere cu activitate antibacteriana non-peroxidica recomandata in tratarea infectiilor rezistente la antibiotice, atat ca tratament efectiv, cat si ca tratament de intretinere pe termen lung conform indicatiilor de pe ambalaj. Nu se recomanda insa administrarea sa copiilor sub 18 luni sau femeilor insarcinate.
Mai multe informatii desprea mierea Manuka gasiti aici.