Carti, ziare, pliante, bannere sau alte modalitati de printare format mare sunt astazi lucruri care nu mai surprind pe nimeni. V-ati gandit insa cum arata lumea pe vremea in care nu exista tiparul?
INAINTE DE SECOLUL XV: IN AFARA EUROPEI
Aparitia primelor modalitati de tiparire a avut loc in principal in afara Europei, inainte de Revolutia lui Gutenberg (inventarea tiparului) din secolul al XV-lea. Hartia a fost inventata in China in secolul 2 d.Hr. (si a fost introdusa la scurt timp in Orientul Mijlociu), dar chiar inainte de anul 3000 i.Hr., unele comunitati din Asia de Vest, China si Egipt au inceput sa utilizeze un fel de proces de tiparire. De exemplu, erau folosite role cilindrice pe care era sculptat un anumit design sau niste litere intr-un bloc de lemn, astfel incat relieful era acoperit cu vopsea, fiind apoi imprimat pe un material textil sau pe hartie. Mai tarziu, in Asia, au fost create litere mobile pe blocuri de lut (11 d.Hr.) si apoi de bronz (13 d.Hr.).
INAINTE DE SECOLUL XV: IN EUROPA
Spre deosebire de Asia si Orientul Mijlociu, fabricarea hartiei a ajuns in Europa abia in secolul al XII-lea. De asemenea, chiar daca gravura pe lemn fusese deja folosita de secole in China si Japonia, cel mai vechi exemplar european cunoscut dateaza de la inceputul secolului al XV-lea. Cartile din Europa, inainte de mijlocul secolului al XV-lea, erau in mod obisnuit scrise de carturari intr-un proces lung si laborios.
SECOLUL XV: REVOLUTIA GUTENBERG
Tiparirea in Europa a fost transformata de Johannes Gutenberg, un fierar, orfevru (mester in prelucrarea aurului), tipograf si editor care locuia la Mainz, Germania la mijlocul secolului al XV-lea. Gutenberg a fost prima persoana care a introdus in Europa tiparirea mecanica mobila care asigura o productie in masa. El a inceput revolutia tiparului si a reusit sa modernizeze Europa. Printre primele sale publicatii tiparite a fost Biblia Gutenberg, o biblie in doua culori (rosu si negru) scrisa in latina – considerata acum la nivel international una dintre cele mai valoroase carti din lume. Pana la sfarsitul secolului al XV-lea, tiparirea se putea face in mai mult de 250 de orase din Europa.
Secolele XVI, XVII si XVIII: INOVATIE
Pe parcursul secolelor 16, 17 si 18, industria tipografica europeana a crescut si a evoluat, ajutand tot mai multi oameni din societate. Au aparut frecvent noi tehnici si produse – cum ar fi imprimanta lui Christophe Plantin din Anvers. Materialele tiparite au devenit, de asemenea, mai apropiate de modul in care le stim astazi, odata cu prima utilizare a tipului italic si introducerea tiparului Caslon Roman Old Face intre 1716 si 1728. Apoi, in 1710, pictorul si gravatorul german Jakob Christof Le Blon a produs prima gravare color. Aceasta tehnica a contribuit la formarea bazei pentru imprimarea color moderna. Mai mult, litografia, inca o tehnica de imprimare folosita si astazi (desi acum mai rafinata), a fost inventata in 1796.