Pentru a monta un gard din beton este nevoie să urmezi câțiva pași esențiali, care îți vor asigura un rezultat potrivit așteptărilor tale.
Componentele gardului:
- Plăci din beton;
- Stâlpi care au ca scop mărginirea și susținerea pe verticală a plăcilor din beton;
- Adeziv situat între plăci și stâlpi;
- Temelie de beton sub plăcile de beton;
- Armătură pentru fundația de beton.
Aspecte importante cu privire la montarea unui gard din beton
Alegerea gardului
Gardul nu are numai întrebuințare practică, fiind un element definitoriu al designului exterior. Alege un model potrivit pentru locuința ta, astfel încât să îi completeze aspectul.
Pont: pentru un model inedit poți opta pentru matrițe de gard, ce vin în diverse variante, potrivite oricărui stil.
Trasarea liniei pentru construcție
Pentru a pune un gard este necesar ca mai întâi să trasezi linia acestuia. Această acțiune se realizează legând o sfoară de stâlpul porții și pornind spre direcția dorită, totodată trasând linia gardului pe pământ. Ulterior, se vor face ajustările necesare acolo unde este cazul.
Stabilirea nivelului pentru gard
Nivelul gardului reprezintă punctul în care se termină fundația și încep plăcile de beton.
Adâncimea la care se introduce stâlpul în pământ
Cel mai important element al gardului îl reprezintă stâlpul. Acesta este alcătuit din două părți: o parte plină, care îl fixează în pământ și în fundație și una supraterană, cu un canal săpat, în care intră marginile plăcilor din beton.
De asemenea, și stâlpii gardului îi poți realiza cu ajutorul matrițelor pentru stâlpi de gard. Este un proces ușor și mai puțin costisitor.
Groapa pentru stâlp
Pe orizontală, dimensiunea gropii trebuie să aibă în medie 40×40, iar adâncimea se stabilește în funcție de înălțimea dorită a stâlpului.
Totuși, pentru a avea stabilitate, este necesar să fie îngropat la cel puțin 40 cm în pământ.
Fixarea stâlpilor
După ce toți stâlpii au fost aliniați, urmează turnarea betonului în groapă pentru fixarea acestora.
Realizarea șanțului pentru fundație
Între fiecare doi stâlpi se va săpa un șanț unde va intra partea subterană a fundației. Aceste șanțuri au dimensiuni de aproximativ 20 cm adâncime, iar lățimea minimă este de 25 cm.
Cofrarea și armătura fundației
Se utilizează scânduri din lemn pentru a da conturul fundației de la nivelul solului, până în punctul din care încep canalele pentru plăci. Recomandat este ca fundația să aibă cel puțin 15 cm deasupra pământului și 25 cm lățime. Pentru a da trăinicie fundației, pune armătura în șanț și în cofraj.
Turnarea betonului în cofraj
După turnarea betonului, este necesar să îi lași timp suficient pentru o uscare completă. Ideal este ca timpul de așteptare să fie de aproximativ două zile.
Lipirea plăcilor de beton
După ce ai urmat toți acești pași, mai rămâne doar să lipești plăcile de beton cu un adeziv special. Este important de ținut minte faptul că plăcile stau fixe în canalul stâlpilor, ci nu pe temelie.
Dacă îți dorești să montezi un gard din beton, la Matrilab – Fabrica de matrițe, poți găsi partenerul ideal de la care să achiziționezi la prețuri de producător diverse modele de matrițe pentru gard și matrițe pentru stâlpii de gard.