Oricine stie cate ceva despre miere, de exemplu ca este buna de iti vine sa te lingi pe degete. Dar stiati ca poate fi folosita ca tratament pentru buzele crapate?
Ei bine, puneti-va o felie de paine prajita cu unt si cu miere si cititi articolul urmator, pentru a afla si alte lucruri interesante si surprinzatoare despre miere.
O scurta istorie a mierii
Cea mai veche inregistrare legata de practicarea apiculturii este un basorelief din Egiptul antic din anul 2450 i.Hr. Egiptenii considerau ca mierea este foarte valoroasa si o foloseau chiar ca moneda.
Tot in Egiptul antic, un sot i-a promis proaspetei sale sotii, in juramintele de casatorie, ca-i va asigura necesarul de miere intreaga sa viata.
Pe la 1100 mierea era la mare cautare. In Europa o persoana consuma aproximativ 4,5 kg de miere pe an. Consumul a inceput sa scada pe la inceputul secolului al XX-lea, cand zaharul a trecut la putere.
In Evul Mediu, manastirile erau principalii apicultori. Catedralele mari si intunecate aveau nevoie de iluminare si ceara de albine era cea mai la indemana solutie.
Cum se pastreaza mierea
Exista multe lucruri interesante despre miere, dar cu siguranta faptul ca nu se strica niciodata este impresionant. Aceasta este singurul aliment fara data de expirare.
Nu trebuie sa tineti mierea la frigider. Este suficient sa o depozitati intr-un loc uscat si racoros, ferit de razele soarelui.
De asemenea, este important sa pastrati mierea intr-un recipient cu capac. Aceasta absoarbe umezeala din aer, ceea ce o poate face sa fermenteze.
Utilizari nenumarate
Este binecunoscut faptul ca mierea este un bun inlocuitor pentru zahar. Dar, in afara de asta, mai are multe intrebuintari.
Poate fi folosita cu succes pentru a imbunatati memoria, mai ales la femeile aflate la menopauza si in postmenopauza. Chiar si psoriazisul poate fi imblanzit folosind un amestec de miere, ulei de masline si ceara de albine.
Un studiu realizat de Clinica Mayo, din SUA, a aratat ca mierea poate reduce timpul de vindecare al arsurilor. De asemenea, cercetari efectuate in Dubai au dovedit ca mierea este un tratament eficient pentru herpes.
Lucruri fascinante despre albine
Natura este surprinzatoare … dar, stiati ca poate fi si amuzanta? Atunci cand se intorc la stup, cu polen pentru a face miere, albinele danseaza. Acesta este modul in care le arata celorlalte locuitoare ale stupului unde sunt situate florile cele mai bune.
Pentru a obtine 1 kilogram de miere, albinele zboara aproximativ 145.000 km, echivalentul a 3 calatorii in jurul lumii. In plus, albinele sunt singurele insecte care produc hrana ce este consumata de oameni.
Aripile albinei se misca de 11.400 de ori pe minut. In timpul unei calatorii de colectare, o albina viziteaza intre 50 si 100 de flori.
Miere din sursa sigura
In ultima perioada tot mai multe persoane isi doresc sa aiba miere la indemana. In acest scop, aleg sa tina albine in propria curte si sa infiinteze stupi.
Aceasta idee poate fi folosita fie pentru a recolta miere ce va fi consumata de familie, fie pentru a dezvolta o afacere. Pentru a incepe un astfel de proiect aveti nevoie de: albine, cutii pentru stupi, rame pentru colectarea mierii, manusi de protectie, costum pentru apicultura si un afumator. Daca v-ati dori sa mancati miere dintr-o sursa sigura, dar nu va incumetati sa porniti o astfel de afacere, exista o alta varianta. Pe pagina https://fagurel.ro/magazin/ veti descoperi o afacere de familie, care de 4 generatii ofera produse de calitate precum: miere, propolis, polen, fagure de miere si laptisor de matca