Minimalism ( din latina “minimus”- cel mai mic ) – stil in design, care pune pe primul loc functionalitatea si confortul. Sarcina principala a designerului – minimalist este planificarea corecta a spatiului. Putem spune ca minimalismul este un stil de gandire sau un stil de viata.
Principiile minimaliste s-au format in mare parte sub influenta designului japonez. Filosofia orientala a creat o atitudine speciala asupra amenajarii caselor. Interiorul este constituit dintr-o cantitate minima de detalii, dar care aduc maximum beneficii si functionalitate. Aspiratia catre simplitate a castigat rapid popularitate in intreaga lume.
Caracteristicile stilului minimalist in designul interior
- Simplitatea in forme si functionalitate
- Finisaje simple pentru pereti
- Spatii aerisite, albe, foarte luminoase
- Elemente decorative cat mai simple
- Folosirea strategica a materialelor pentru a atrage din punct de vedere vizual
Culorile in stilul minimalist
In minimalism, culoarea echilibreaza toate componentele din interior. Creeaza un spatiu unic, un adapost confortabil si linistit dupa o zi activa. Paleta de culori a interiorului in stil minimalist este una deschisa. Culoarea de baza este – alba, completata de nuantele gri si cele naturale. Culoarea neagra si gri poate evidentia elementele constructive ale interiorului sau piesele de mobilier.
Mobila –Pentru a obtine spatiu aerisit este nevoie ca numarul obiectelor de mobilier sa fie cat mai redus. Chiar daca incaperea este mare, este bine ca mobila sa ocupe cat mai putin spatiu, pentru a evita aglomerarea.
Opteaza pentru mobilier in linii drepte, fara modele, in culori neutre. Nu trebuie sa pierzi din vedere ca principalul rol al mobilei in stilul minimalist este functionalitatea si un aspect cat mai simplu.
Putinele piese de mobilier trebuie sa fie multifunctionale si practice, poate tocmai de aceea minimalismul este preferat de persoane moderne, tinere si dinamice care aleg doar obiecte de prima necesitate si nimic in plus.
Alege piesele durabile, rezistente- Atunci cand esti nevoit sa-ti decorezi casa cu putine elemente de mobilier, vei observa ca o sa acorzi mai mult timp alegerii celor cu adevarat utile, estetice, care se armonizeaza atat cu restul amenajarii, cat si cu gusturile tale. In acest caz, este mult mai eficient sa investesti in obiecte durabile si rezistente.
Mobilierul minimalist, practic, simplu, multifunctional si rasfirat, nu ar trebui sa ocupe prea mult loc.
Scaunele cu rotite, taburetele, mesele si paturile mobile cu forme neobisnuite, dulapurile care pot ingloba sau chiar ascunde aparatura TV si radio, spatiile zidite in pereti in loc de dulapuri, canapele si fotoliile in linii drepte si culori neutre fara imprimeuri, rafturile in loc de biblioteci vor da spatiului un aspect curat si aerisit, de open-space. Singura cerinta este „respectul” acordat calitatii materialelor si simtul delimitarii spatiului.
Optati pentru mobilier in culori naturale de lemn: salcam, fag, mesteacan, nuc, stejar. Pentru un efect deosebit, designul mobilierul ales poate folosi aceleasi culori naturale in combinatie cu unele electrice si stridente.
Mesele caracteristice stilului minimalist sunt fabricate din sticla si metal cromat, iar corpurile de mobilier au finisaje mate si rafturi din sticla.
Mobila realizata din pal melaminat, lemn, inox, sticla mata sau semitransparenta, are o textura usor lucioasa, dand impresina de finisaj atent realizat.
Cei de la Roberto Cristiano au o gama variata de piese de mobilier potrivit stilului minimalist imbinand elementele din sticla cu cele din lemn.
Nu uita ca minimalismul este un stil de amenajare extrem de personal si poate raspunde direct nevoilor tale!