Achiziționarea primului tău apartament este o investiție importantă. Tu și familia ta veți petrece mult timp în acel loc, iar de aceea trebuie să vă fie pe plac. Însă pe lângă dorința de a cumpăra un apartament cât mai repede, este bine să iei în considerare toate aspectele. Astfel, te vei bucura de el pe termen lung, nu doar în momentul achiziției. Iar pentru a-ți face treaba mai ușoară,ai mai jos niște sfaturi utile care te vor ajuta să-ți găsești apartamentul perfect.
Fii atent/ă la specificațiile apartamentului
Câte camere are? Cât de rezistent este mobilierul? Cât de modern este aragazul, centrala termică și mașina de spălat?
Acestea sunt câteva întrebări pe care să ți le pui când vizionezi apartamentul, pe lângă multe altele. Primul sfat este să îți urmezi intuiția și să observi ce vrei cu adevărat de la apartament.
Acum sfaturile practice:
- Alege dormitoare cu vedere spre est sau vest. Va fi lumină doar jumătate din zi, iar camera nu se va supraîncălzi vara.
- Fii atent/ă la grinzi și colțuri în camere. Îți limitează spațiul și nu este estetic.
- Testează izolarea fonică a apartamentului. Deși locuirea la bloc are o mulțime de avantaje (discutate mai jos), e benefic să nu îți auzi vecinii. Totodată, nici ei pe tine, ca să ai un grad mai mare de intimitate.
- Alege camere cu forme dreptunghiulare. Vei găsi diverse forme pe piața de imobiliare, precum cea de triunghi. Problema e că, din cauza geometriei, colțurile acelei camere nu pot fi folosite decât pentru decorațiuni. Astfel, pierzi o parte însemnată din suprafața utilă pe care o plătești.
- Uită-te la dimensiunile ferestrelor. E de indicat să fie cât mai mari pentru o iluminare naturală cât mai bună.
Alege locația potrivită
Pe cât de important este apartamentul, pe atât de important este locul în care e amplasat. Și mai exact, ce facilități are în împrejurimi și cât de frumoasă este priveliștea.
Câte magazine sunt în jur? Dar spații verzi pentru plimbarea cu câinele? Sau locuri de joacă pentru cel micuț? Și cât de aproape este de mijloace de transport?
Având în vedere că tu și familia ta veți sta ceva timp acolo, e important să aveți toate facilitățile la îndemână. Este în regulă dacă vrei să ai mai multă liniște, chiar dacă asta înseamnă mai puține comodități în împrejurimi. Dar asigură-te că ai și o priveliște frumoasă și, de preferat, să fie ceva (mai mic) construit acolo.
De ce? Păi, dacă e spațiu gol, în câțiva ani poate fi umplut de blocuri sau alte clădiri. Iar acest lucru o să ruineze priveliștea. Dacă e ceva deja construit acolo, vei fii sigur/ă că nu se construiește altceva peste. Desigur, indicat să fie destul de mic încât să nu afecteze peisajul.
Avantajele și dezavantajele de a locui la bloc
Multă lume visează la o casă cu curte, o grădină și, poate, un etaj. Însă modul în care blocurile noi de apartamente sunt construite le fac la fel de confortabile și utile. Bineînțeles că nu vei avea la fel de mult spațiu, însă acest aspect depinde și de preferințele personale.
Acestea fiind zise, iată care sunt avantajele și dezavantajele locuirii la bloc.
Avantaje:
- Costuri reduse. Costurile inițiale de achiziție sunt mult mai reduse, precum și cele pentru întreținerea și amenajarea curții, grădinii și casei. În apartament nu ești nevoit/ă să renovezi sau să amenajezi nici exteriorul locuinței. Și facturile lunare o să fie mai scăzute, mai ales în comparație cu o casă mai mare.
- Locație. De obicei, blocurile noi cu apartamente sunt în zone care îți oferă multe facilități. Chiar dacă sunt zone mai retrase, tot vei avea acces la ele, însă nu vei avea atâtea opțiuni.
- Siguranță. Fiecare bloc este dotat cu interfon, un sistem care garantează siguranța că doar locatarii pot intra în scara blocului. Dacă vrei acest lucru la casă, trebuie să investești în plus pentru sisteme de siguranță.
Dezavantaje:
- Lipsa spațiului. Dacă îți dorești mult spațiu, este clar că nu te vei simți bine la bloc.
- Nu îți oferă la fel de multă intimitate precum o casă. Deși, în apartamente noi și izolate fonic bine, este mai mult decât suficientă.
Acestea fiind zise, folosește-te de aceste sfaturi în căutarea apartamentului perfect pentru tine și familia ta! Dacă consideri că nu ai suficiente informații pentru a face un astfel de pas, nu ar fi deloc greșit să iei în calcul și colaborarea cu un specialist. Acesta cunoaște prețurile, dar și detaliile tehnice pe care o persoană care nu este în domeniu nu le știe.