Asa cum permisul auto incununeaza pasiunea celor care nu concep viata fara un automobil, tot la fel si cel de barca ofera celor ce iubesc navigatia posibilitatea de a se bucura de pasiunea lor oricand doresc. Un permis de barca poate fi obtinut atat pentru a practica liber acest hobby, cat si pentru a-ti asigura o sursa de venit importanta. In functie de obiective, fiecare aspirant la permisul de navigatie isi stabileste traseul pe care doreste sa il strabata in pregatirea si evolutia sa.
Vrei sa devii skipper sau capitan de vas? Ai in plan sa organizezi diverse evenimente in largul marii, pe ambarcatiuni care sa fie sub comanda ta? Visezi sa oferi familiei experiente memorabile pe mare sau iti doresti sa pornesti intr-o expeditie alaturi de prietenii tai? Iti poti indeplini toate aceste dorinte prin absolvirea cursurilor destinate incepatorilor sau celor mai avansati. Categoriile de permis barca pornesc de la clasele C, D, S, pentru nivelul incepator, si continua cu clasele B, A, pentru profesionisti si cei cu experienta indelungata.
Permisul pentru clasele B / A
Asadar, daca esti deja un skipper care are in portofoliu cel putin 1.000 mile nautice si vrei sa-ti completezi CV-ul si lista competentelor profesionale cu noi realizari si acreditari in domeniu, cursul pentru obtinerea permisului de ambarcatiune categoria B / A este pentru tine!
Pregatirea de care vei avea parte la cursurile pentru permisul de barca pentru categoria B iti va da sansa de a naviga pana la 24 de mile marine de tarm, iar cea pentru categoria A iti va da liber la navigatie all zone. Permisul B / A este destinat exclusiv skipper-ilor profesionisti! Mai mult decat atat, prin intermediul acestui curs organizat de catre scoala nautica SetSail.ro, vei avea un loc rezervat si in croazierele organizate in Marea Egee si Adriatica. Suna tentant, nu-i asa?
Permisul pentru clasele C, D sau S
Daca esti incepator si de abia pornesti in calatoria fantastica pe valurile marilor, va trebui sa parcurgi treptat cursurile pentru clasele C, D si S. Desigur, te poti opri doar la obtinerea permisului de ambarcatiune pentru categoria C, in cazul in care intentionezi sa navighezi in apropiere de coasta, pana la maximum 6 mile nautice.
Cu un permis pentru clasa D, vei putea conduce ambarcatiuni de agrement cu o lungime de pana la 24 metri. Acest permis iti va oferi libertatea de a explora caile navigabile interioare, pana la varsarea in mare (lacuri, rauri, Dunarea si Delta Dunarii).
Permisul de barca pentru clasa S (sailing) este exclusiv pentru navigarea ambarcatiunilor cu vele si este pentru tine daca te pasioneaza aceasta modalitate unica de transport si petrecere a timpului liber.
Notiuni dobandite in cadrul cursurilor de navigatie
Procedura de obtinere a unui permis de barca presupune urmarea si absolvirea cursurior unei scoli autorizate, o proba practica si examinarea teoretica. In cadrul cursurilor teoretice, vei invata despre constructia ambarcatiunii, marinarie, manevra navei cu motor si vele, „vitalitatea” navei, motoare si instalatii la bord, echipamente electronice, navigatie, meteorologie, prim-ajutor, legislatie, COLREG si RND (Regulamentul de Navigatie pe Dunare).
Tot in cadrul acestor cursuri, vei dobandi notiuni necesare de marinarie, cunoscuta drept stiinta si tehnica de matelotaj si navigatie. Te vei familiariza cu nodurile marinaresti, clasificarea paramelor, accesoriile de punte, ancore si lanturi, precum si cu echipamentele ambarcatiunii.
Pune alaturi de permisul auto si un permis de barca din clasa dorita! Acesta iti poate aduce, pe langa momente de exceptie alaturi de cei care iti impartasesc pasiunea, numeroase oportunitati si satisfactii profesionale.