Studiul de fezabilitate poate fi privit ca o evaluare inițială prin care se poate determina dacă o idee sau un proiect se poate implementa cu succes. Un studiu de fezabilitate poate cuprinde mai multe analize asupra unor elemente care sunt relevante. O parte dintre aceste probleme pot fi cele de natură tehnică, economică sau juridică.
Un scop principal al studiului de fezabilitate este identificarea problemelor și a blocajelor care pot apărea pe parcursul implementării și derulării proiectului.
La ce ajută un studiu de fezabilitate
Un studiu de fezabiliate trebuie să conțină mai multe detalii precise și analize din mai multe unghiuri și perspective pentru a reprezenta cât mai bine realitatea.
Un studiu de fezabilitate trebuie să conțină următoarele aspecte:
· Particularități despre zona sau terenul unde se dorește realizarea construcției
· Analiza economică
· Analiză de riscuri
· Studiu hidrologic
· Studiu topografic
· Informații esențiale despre obiectivul de investiții și zona de activitate
· Certificat de urbanism
· Planul zonal
· Analiză pentru diminuarea riscurilor semnalate
· Diferite analize de consum
· Durata de construcție
· Documentație amănunțită despre contextul în care se va dezvolta afacerea
· Durata până la îndeplinirea obiectivelor parțiale și finale
Structura unui studiu de fezabilitate trebuie să fie compusă din următoarele:
1. Soluția tehnică
2. Principalii indicatori tehnico-economici care sunt aferenți obiectivului de investiții
3. Certificatul de urbanism și avizele conforme pentru asigurare utilităților dar și avize, acorduri, studii specifice după caz și în funcție de specificul obiectivului de investiții
4. Strategia de implementare, exploatare și de întreținere a investiției
De ce trebuie să faci un studiu de fezabilitate?
Dacă ai de realizat un proiect de infrastuctura rutieră, construcții civile sau industriale ai nevoie de un studiu de fezabilitate. O construcție trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a fi de cea mai bună calitate:
· Să asigure igiena și sănătatea utilizatorilor
· Să apere contra incediilor
· Să fie stabilă și rezistentă
· Să fie sigură în eploatare
· Să izoleze termic
· Să izoleze fonic
Ce mai trebuie să știi despre studiul de fezabilitate
Finalizarea unui studiu de fezabilitate se poate asemăna destul de mult cu crearea unei hărți care poate alunga o mare parte din incertitudinile pe care părțile angrenate în realizarea unui proiect le poate avea. Atunci când ai un studiu de fezabilitate poți hotărâ în cunoștință de cauza dacă este util sau nu să demarezi o nouă activitate sau o nouă investiție.
Cu ajutorul studiului de fezabilitate vei putea îmbunătăți concentrarea atenției echipei implicate în dezvoltarea noului proiect. Vei acumula un set de motive pentru adoptarea unui proiect. Vei avea parte de informații importante astfel încât să poți trece la etapele următoare.
Eco Geodrum este compania care îți va pune la dispoziție un studiu de fezabilitate cât mai bine realizat. Ai nevoie de ajutorul unor specialiști pentru a avea parte de un document pe care să te poți baza și care să îți ofere informațiile de care ai nevoie pentru a avea parte de o construcție rezistentă și solidă.