Jocul este esential pentru ca copilul sa se descopere pe sine si lumea. Nu este nevoie de jucarii scumpe care sa faca totul singure: fiecare obiect poate oferi o experienta interesanta daca exista o predispozitie pentru joaca. In plus, jucariile si joaca cu mama si tata sunt esentiale pentru crestere.
Inca din primele saptamani de viata, nou-nascutul reactioneaza la stimulii externi care il ajuta sa dobandeasca noi abilitati. Fiecare zi marcheaza o etapa de neinlocuit pe drumul sau spre crestere. Si toti expertii sunt de acord cu un lucru: jocul este esential pentru a ne cunoaste pe noi insine si lumea inconjuratoare. Desigur, abordarea acestei activitati se schimba (si devine mai complexa) in functie de varsta si progresul copilului, dar acesta il insoteste intotdeauna, din momentul in care deschide ochii si ii zambeste mamei sale.
In timp, abilitatile bebelusului cresc, dar unele principii despre natura jocului raman substantiale si neschimbate. Conteaza ca micutul sa aiba jucarii bebe adaptate varstei si la fel de mult conteaza si prezenta cuiva cu care sa impartaseasca experienta. Impartasirea cu adultul este un aspect foarte important, care il ajuta pe copil sa se raporteze la lume. Totul se poate transforma intr-un joc, atata timp cat exista aceasta dimensiune. In toate cazurile, jocul si jucariile sunt vitale pentru copil. Acesta nu are nevoie de jucarii scumpe, cu o mie de functii.
Dimpotriva, un obiect precum o jucarie zornaitoare pentru bebelusi, simpla, este ceea ce ii trebuie. De ce? Bebelusul trebuie sa experimenteze si sa vada efectul pe care il produce cu actiunile sale. Este important sa-i oferi ocazia sa-si exprime imaginatia din plin si sa nu-l obisnuiesti, din primele luni, cu jucarii care fac totul singure. Obiectul clasic din plastic stralucitor care scoate sunete prin simpla apasare a unui buton nu ii ofera cu adevarat o stimulare prea mare. De fapt, doua cuburi de panza sau lemn si o simpla jucarie care zornaie sunt mult mai bine primite de copii. Cuburile, de asemenea, sunt ideale. Chiar daca constructia se prabuseste, copilul o va lua de al capat. Prezenta parintelui pentru a-l incuraja sa faca miscarile acestea de mai multe ori este cruciala. Nu numai ca serveste la imbunatatirea coordonarii fine, dar transmite si un mesaj pozitiv, il sustine pe copil in fata a ceea ce ar putea parea un esec si il invata sa continue cu incredere. Jucaria ca atare este doar un mijloc. A se juca inseamna a impartasi spatii, momente, experiente.
Jucariile devin din ce in ce mai compleze pe masura ce micutul este capabil, de exemplu, sa ia obiecte mici cu „clestele”, adica degetul mare si aratatorul. Din acest motiv, jocuri precum constructii si cuburi il intriga. Poti sa le cumperi special pe cele care sunt realizate din cauciuc moale, netoxic, colorat si, de asemenea, cu un miros bun. Sunt bune pentru stimularea tuturor simturilor bebelusului dintr-o singura lovitura. Deocamdata, el nu va construi turnuri foarte inalte, ci va incerca sa apuce bucatile mari si sa le stivuiasca si apoi sa le arunce cu mare distractie. Stai cu el si bate din palme de fiecare data cand pune doua bucati una peste alta si apoi le prabuseste.
O carte tactila este o alta jucarie fantastica. Face parte din jucariile nestereotipice, care sunt simple sau realizate cu materiale naturale, ce stimuleaza copilul mult mai mult. O carte senzoriala, care stimuleaza atingerea si vederea, cu multe pagini diferite este perfecta.