Ai gasit niste pachetele de drojdie care expira in curand? Nu le arunca! Daca esti in pana de idei, te ajutam noi – vezi mai jos 5 idei de mancaruri preparate cu diverse drojdii pe care le poti savura in aceasta seara!
Aluat pentru pizza
Aluatul pentru pizza pregatit in casa este cu siguranta cel mai bun, pentru ca e gatit cu atentie si dragoste! Pentru acesta poti folosi diverse drojdii, in dependenta de ce tip ai acasa. Important este sa ajustezi cantitatea corespunzator. De exemplu, pentru 500 g de faina, poti folosi aproximativ 20 g de drojdie proaspata sau 10 g de drojdie uscata. Mai ai nevoie de 250-350 ml de apa calduta, de 10 g de sare si foarte putin zahar.
Te lasam pe tine sa decizi ce ingrediente sa adaugi ca si topping – ciuperci, masline, branza feta, sunca, carne, salam, rosii, ardei, porumb! Poti face atatea combinatii!
Focaccia
Daca tot am vorbit despre pizza, de ce sa nu pregatim si o focaccia?! Ai nevoie de 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata la aproximativ 500 g de faina pentru paine. Vei avea nevoie de 250-400 ml de apa, 2 linguri de ulei de masline, o lingurita de zahar si una de sare.
Pentru topping, iti recomandam sa folosesti ulei de masline, ierburi aromate precum crengute de rozmarin sau frunze de busuioc, rosii, masline si poate chiar branza feta!
Legume la cuptor
Daca ti se pare ciudat ca vorbim despre legume la cuptor in contextul diverselor drojdii, te intelegem! De data asta totusi am ajuns la drojdia inactiva, care nu mai poate fermenta si nu-si mai are rostul in lumea panificatiilor (cu exceptia faptului ca asigura extensibilitatea aluatului, precum mentioneaza echipa LeSaffre). In schimb, are o aroma deosebita si este adaugata in diverse feluri de mancare, unul dintre aceastea fiind legumele la cuptor.
Alege legumele pe care vrei sa le coci, asezoneaza-le cu ulei de masline, usturoi si ierburi de provence si pune-le la cuptor. Cand legumele sunt gata, adauga aproximativ 2 lingurite de drojdie inactiva (sau in functie de cantitatea legumelor) pentru a le spori aroma!
Briose pufoase
Fie ca vrei sa faci briose cu ciocolata sau briose cu mere, ai nevoie de un aluat pufos si gustos!
Pentru a-l pregati, ai nevoie de faina si drojdie (aproximativ 15 g de drojdie proaspata la 300 g de faina), un ou, in jur de 100 ml de lapte, 60 g de zahar si 40 g de unt, precum si coaja rasa de la o lamaie. Aceste cantitati corespund cantitatii de faina, dar le poti ajusta in functie de cate briose vrei sa-ti iasa. Te lasam pe tine sa-ti folosesti creativitatea si preferintele pentru umplutura!
Aluat pentru placinte
Ce bine se potrivesc placintele cu serile reci de iarna! Daca vrei sa savurezi si tu din niste placinte cu branza sau poate cu varza, trebuie sa te asiguri ca ai urmatoarele ingrediente in casa pentru a pregati aluatul:
- 500 g de faina
- 25 g de drojdie proaspata sau 7 g de drojdie uscata
- 300-350 ml de apa calduta
- 50 g de unt/50 ml de ulei
- 1 lingurita rasa de sare si 1 de zahar
Nu uita sa ajustezi cantitatea de drojdie in functie de instructiunile de pe ambalaj!