
Apa este cel mai important element pentru a avea un organism sanatos. Daca apa pe care o consumi nu este buna din punct de vedere calitativ, indiferent de cat de sanatos incereci sa traiesti, efectele negative vor aparea in timp.
In general, apa de la robinet contine clor, fluor, virusuri, rugina, sedimente, etc. care se pot elimina in totalitate doar prin folosirea unor dispozitive de filtrare a apei.
Filtrarea apei pe care o consumam zilnic in casele noastre sau pe care agentii economici o folosesc in diferite procese tehnologice, a devenit o necesitate care nu trebuie neglijata. De aceea, atat in mediul casnic cat si in mediul afacerilor s-a constatat din ce in ce mai mult necesitatea impunerii unor investitii in filtre de dedurizare si in sisteme de filtrare a apei.
Pentru uzul industrial, filtrarea si dedurizarea apei cu ajutorul unor sisteme profesionale sunt foarte importante pentru buna functionare a instalatiilor sanitare, a utilajelor recordate la apa si pentru confortul personalului angajat.
Pentru tratarea apei, in domeniul industrial, este recomadata utilizarea unor sterilizatoare industriale UV, care sunt foarte eficiente si elimina bacteriile, mucegaiurile, parazitii, etc. De asemenea, trebuie luata in calcul si necesitatea instalarii unor dedurizatoare industriale, pentru a obtine o apa pura, fara depuneri de minerale care pot provoca o varietate de efecte nedorite.
Sterilizatoarele UV
Sterilizarea apei cu ultraviolete este metoda cea mai eficienta si economica in acelasi timp, pentru a elimina din apa in proportie de pana la 99,7% elementele daunatoare care contamineaza calitatea acesteia.
Deorece nu se folosesc substante chimice, sterilizatoarele UV nu modifica in nici un fel caracteristicile organoleptice si compozitia chimica a apei, ci doar inlatura riscul imbolnavirilor cauzat de microbi si are ca si rezultat obtinerea unei apei sigure pentru consum.
In momentul in care virusii, bacteriile si alte microorganisme sunt expuse la radiatia UV, capacitatea acestora de reproductie este distrusa ceea ce inseamna ca acestea nu vor mai reprezenta un pericol pentru sanatate. Factorii care determina puterea de iradiere sunt intensitatea UV si timpul de expunere.
Se recomanda ca sterilizatoarele cu ultraviolete sa fie ultima etapa de tratare a apei, inainte sa ajunga la consumatori.
Avantajele pe care le au sterilizatoarele UV industriale
- Sunt o modalitate de tratare a apei mai eficienta decat clorinarea;
- Nu necesita stocarea si manipularea unor chimicale, fiind sigure pentru mediul inconjurator;
- Prezinta costuri mai mici de achizitie si intretinere in comparatie cu tehnologia de ozonare sau clorinare;
- Dezinfenctia se produce imediat in comparatie cu unele tehnologii care au nevoie de tancuri de stocare a apei si timpi mult mai mari de contact intre agentul de dezinfectie si apa;
- Din punctul de vedere al costurilor de operare, sunt foarte economice;
- Nu schimba in nici un fel gustul, mirosul apei sau compozitia chimica a acesteia;
- Sunt foarte simplu si usor de intretinut, trebuie doar curatate iar inlocuirea lampii UV se face anual;
- Nu se adauga nici o substanta chimica in apa;
- Nu necesita supravegherea unui tehnician deoarece au moduri de functionare automate;
- Sunt compatibile cu orice alt echipament care este folosit pentru tratarea apei – de exemplu sisteme de dedurizare, sisteme de filtrare, etc.
- Se instaleaza foarte usor, fiind necesara doar o conectare la sursa de apa si la alimentarea cu energie electrica.
Dedurizatoare industriale
Duritatea apei, afecteaza cu timpul instalatiile de apa si utilajele care necesita folosirea apei pentru a functiona. De la pete inestetice, la robineti blocati, se mai pot ivi si alte probleme precum: depuneri de calcar in interiorul tevilor, depuneri de calcar in interiorul centralei, depuneri de calcar pe bateriile cabinelor de dus, cazilor, chiuvetelor, blocarea valvelor si electrovalvelor care sunt montate pe instalatia de apa, depuneri de calcar si pagube mari aduse de depuneri pe componentele utilajelor speciale folosite in diverse industrii, depuneri de calcar in interiorul masinilor de spalat, deteriorarea si decolorarea hainelor si a materialelor, mancarimi ale pielii dupa spalare si multe altele.
Dedurizarea apei reprezinta reducerea concentratiei de magneziu, calciu si alti cationi metalici din compozitia apei. Acesti ioni pot provoca o serie de efecte negative care au fost mentionate mai sus.
Statiile de dedurizare industriale au la baza un proces care este cunoscut sub numele de schimb ionic, prin utilizarea unei rasini schimbatoare de ioni, denumita cationit.
Domenii in care se utilizeaza statiile de dedurizare industriale
Dedurizarea apei industriale, este foarte frecvent utilizata de catre scoli, fabrici de produse lactate, spalatorii, spitale, spalatorii auto, apa de alimentare a cazanelor, case de ingrijire medicala, instalatiile din industria alimentara, hoteluri, moteluri, statiuni, apartamente, lucrari de apa municipale, turnuri de racire, complexe de birouri, ferme si in multe ale domenii.
Sistemul se amortizeaza foarte rapid, prin durata de viata extinsa a aparatelor care intra in contact cu apa, prin reducerea consumului de energie, precum si prin faptul ca vor fi necesare mai putine lucrari in ceea ce priveste repararea instalatiilor sanitare.