Eutanasierea provoacă fiori pentru oricine. O dată cu punerea în discuției a eutanasierii, vei avea parte de sentimente de vinovăție ce se împletesc cu regrete și o durere adâncă în suflet.
Câinii, atunci când simt că vremea li se apropie, se ascund sau merg cât mai departe de ochii stăpânilor. Însă, există și situații mai neplăcute, în care stăpânul va hotărî. Aici intră în discuție eutanasierea.
Chiar dacă la prima vedere pare o practică nemiloasă, eutanasierea este o modalitate de încheiere a vieții, fără ca animăluțul să sufere. Veterinarul o poate recomanda doar în cazul în care situația de sănătate a patrupedului este foarte gravă.
Prin urmare, ea nu trebuie privită ca fiind o practică necruțătoare. De cele mai multe ori este utilizată pentru a aduce alinare patrupedului.
Eutanasierea nu este o blasfemie
Majoritatea stăpânilor de animăluțe își doresc ca mici necuvântători să ducă o viață lungă și liniștită, iar în final cauza morții să fie naturală. Din acest motiv, evitând realitatea, oamenii consideră eutanasierea ca fiind o blasfemie.
Doar că lucrurile stau cu totul diferit. Veterinarul recurge la eutanasiere câine doar în cazuri speciale:
- Atunci când patrupedul este foarte bolnav și nu există nici un fel de tratament;
- Atunci când patrupedul a suferit un accident grav, neexistând șanse de recuperare;
- Atunci când patrupedul are probleme de agresivitate, ce pun în pericol viața oricui și nu pot fi corectate.
Astfel, după cum ai văzut, eutanasierea nu se realizează pe bandă rulantă pentru orice fel de afecțiune. Desigur, unii oameni își doresc această decizie fără a consulta un medic veterinar, din varii motive.
Însă, înainte de a se recurge la eutanasierea propriu-zisă, veterinarul va efectua o serie completă de analize și teste. Cu ajutorul lor, va putea determina șansele de reușită ale animăluțului și dacă este chiar necesară eutanasierea.
Care sunt indicatorii ce te ajută să iei decizia corectă?
Dacă ai un animal de companie, cu siguranță decizia eutanasierii pare înfricoșătoare și lipsită de moralitate. Însă, dacă chiar ne iubim patrupezii, uneori trebuie să recurgem și la astfel de procedee pentru a-i feri de suferință continuă.
Există câțiva indicatori ce te pot ajuta să iei decizia corectă. Totul depinde de ce simte animăluțul tău. Astfel, răspunde cu ”DA” sau ”Nu” la următoarele întrebări:
- Durerea animăluțului se poate alina?
- Animăluțul poate respira ușor?
- Animăluțul refuză să mănânce cât îi este necesar?
- Animăluțul exprimă fericire sau interes în a-și reveni?
- Animăluțul se poate ridica/deplasa fără ajutor/durere?
- Animăluțul trăiește mai multe zile fericite decât zile triste?
- Animăluțul poate avea o relație om-patruped sănătoasă?
Întrebările te vor ajuta să gândești rațional o astfel de decizie. Eutanasierea nu va provoca nicidecum o suferință animalului tău de companie. Însă, boala incurabilă de care suferă are această putere.
Este o decizie altruistă, cu ajutorul căreia pui binele micuțului în fața propriei dorințe de a-i mai lungi viața. JoyVet poate oferi liniște patrupedului tău.
Iar înainte de a se trece la eutanasiere, specialiștii vor realiza toate analizele necesare cu scopul găsirii unei soluții. Eutanasierea este o decizie finală, luată doar în cazul în care celelalte variante s-au epuizat fără rezultat.