
În ultimii ani, sezonul rece a devenit tot mai imprevizibil, iar șoferii aflați mai tot timpul pe drumuri știu cel mai bine cât de înșelătoare este vremea. Acestea fiind spuse, este în continuare deosebit de important să aveți mașina bine pusă la punct pentru condițiile meteorologice imprevizibile și deoseori extreme ale României. Temperaturile scăzute pot fi dăunătoare pentru motor, la fel cum condițiile grele de drum limitează tracțiunea, iar pietrișul, sarea, înghețul, murdăria și zăpada afectează întreaga mașină.
Pregătirea mașinii pentru iarnă este esențială, mai ales dacă vă știți adesea pe drum sau dacă faceți mai multe drumuri scurte în timpul zilei. Iată, în rândurile următoare, ce anume implică pregătirea mașinii pentru sezonul de iarnă:
Verificați anvelopele. Nu puteți controla condițiile de drum, însă aveți control asupra propriei mașini, așa că o puteți pregăti corespunzător pentru drumurile înghețate. Anvelopele uzate trebuie numaidecât înlocuite, iar dacă doriți să faceți economii substanțiale, puteți opta pentru second hand anvelope iarnă. Luați în considerare doar anvelopele de zăpadă, care sunt optimizate pentru condiții de zăpadă și gheață.
Verificați presiunea în anvelope. După cum bine știți, aerul se contractă pe vreme rece, așa că este indicat să verificați regulat pentru a vă asigura că pneurile sunt umflate corespunzător. Dacă urmează să plecați în vacanță și aveți drum lung de condus, din nou vă puteți echipa mașina cu sh anvelope iarnă, mult mai accesibile la preț.
Verificați nivelul de ulei. Manualul mașinii trebuie să menționeze care sunt recomandările producătorului de ulei pentru diferite clime. Tipul de ulei este deosebit de important pentru longevitatea și performanța mașinii. Pe măsură ce temperaturile scad, uleiul se îngroașă și asta poate cauza dificultăți de lubrifiere și probleme de motor. Uleiul de iarnă tinde să fie mai subțire.
Verificați bateria. Adesea neglijată, bateria este cel mai important aspect de verificat atunci când vă pregătiți mașina pentru sezonul rece. Vremea rece afectează bateriile și s-ar putea să vă treziți că nu vă pornește mașina. Prin urmare, verificați bateria pentru a vă asigura că totul este în regulă și că nu sunt urme de coroziune. În schimb, dacă bateria are mai mult de trei ani, cel mai recomandat este să o verifice un mecanic profesionist.
Verificați frânele. Când ați verificat ultima dată frânele? Din nou, puteți consulta manualul mașinii pentru a afla mai multe informații referitoare la întreținerea periodică, dar luați în considerare verificarea frânelor la fiecare șase luni.
Verificați ștergătoarele de parbriz. O furtună, un viscol sau o ninsoare puternică nu sunt cele mai potrivite condiții în care să vă verificați ștergătoarele și, cu siguranță, nu vă surâde ideea ca un astfel de fenomen să vă prindă la drum lung și să descoperiți că aveți ștergătoarele vechi și ineficiente. În multe zone din România, temperaturile de iarnă pot fluctua în mod radical și este important să aveți ștergătoarele în stare optimă de funcționare și să vă echipați mașina cu lichid de parbriz. Date fiind condițiile meteorologice extreme, praful, zăpada, murdăria, nisipul și sarea, cel mai indicat este să vă ehipați mașina cu un set de lame de ștergătoare în fiecare an.
O vulcanizare non stop din București vă poate ajuta să vă pregătiți mașina pentru iarnă. Astfel, puteți economisi timp, bani și veți pleca la drum în deplină siguranță.