Putem distinge mai multe tipuri de panouri solare termice (folosite pentru încălzirea apei menajere ori pentru a produce încălzirea locuinței), însă cele mai cunoscute sunt cele plane și panourile cu tuburi vidate. Prima categorie se bazează pe folosirea plăcilor din cupru, care au rol de absorbire a energiei solare, iar cea din urmă versiune include un sistem bazat pe tehnologia heat-pipe. De asemenea, panourile cu tuburi vidate sunt alcătuite din tuburi de sticlă borosilicată, care la fel și în cazul panourilor plane, au rol de captare a energiei solare.
Pentru captarea unei energii mai mari, specialiștii recomandă utilizarea panourilor cu tuburi vidate, întrucât absorbirea energiei se face din mai multe unghiuri, astfel se asigură o distribuție mai bună a căldurii. Panourile solare nepresurizate sunt cele cu tuburi vidate, iar cele presurizate sunt panourile plane. Panourile solare presurizate funcționează sub presiune la nivelul rezervorului, iar cele nepresurizate au nevoie de o pompă, astfel încât apa de la robinet să curgă cu presiune. Pentru ambele tipuri se recomandă golirea acestora de apă, pe timpul iernii.
Cum se obține apa de la panourile solare presurizate (plane)?
Panourile solare plane captează razele soarelui, astfel agentul termic va fi încălzit de panouri. În următorul pas, căldura va fi transportată de către agent, până la boiler. Acest tip de panouri au în componență boilerul cu serpentină, vasul de expansiune, controllerul și un grup de pompare.
Cum se obține apa de la panourile solare nepresurizate (cu tuburi vidate)?
Se poate afirma faptul că mecanismul panourilor cu tuburi vidate se aseamănă cu cel al termosurilor. Tubul are în alcătuire două straturi de sticlă, cel exterior permite radiației solare să treacă până la cel de-al doilea tub, care are capacitatea de a absorbi radiația, după care radiațiile sunt transferate agentului termic.
Mecanismul general de funcționare al panourilor solare
Transformarea energiei solare în energie termică care are loc în panourile solare vă permite să vă bucurați de apă caldă menajeră pe tot parcursul anului. Componentele unui sistem de plăci termice pot fi împărțite în trei grupe: circuitul primar sau de captare, circuitul secundar sau de transformare și circuitul de consum.
- Circuitul primar
Acest circuit este responsabil pentru colectarea energiei solare prin senzori. Panourile solare ar trebui instalate într-o zonă cu spațiu suficient, pentru a nu se obtura captarea radiațiilor solare. Dacă dimensiunea plăcilor este bine calculată și înclinația lor este adecvată, panourile vor putea să încălzească lichidul din interiorul lor mult mai eficient. Fluidul care trece prin circuitul primar este capabil să atingă temperaturi foarte ridicate și să transporte eficient căldura, ceea ce se va transfera ulterior în apa din acumulator.
- Circuitul secundar
În acumulator, lichidul de încălzire transferă energia termică în apă, care crește în temperatură. Apa caldă se acumulează în rezervor, care este izolată termic și este capabilă să rețină căldura timp de mai multe ore. De aceea, vă puteți bucura de apă la temperatura dorită, indiferent dacă soarele nu strălucește în momentul utilizării. Uneori, atunci când lichidul nu a atins o temperatură suficient de ridicată, va fi nevoie de suport de la un sistem convențional. Acest lucru se poate întâmpla în zilele ploioase sau înnorate, când soarele nu strălucește la fel de puternic.
- Circuitul de consum
În cele din urmă, circuitul de consum este cel care vă permite să vă bucurați de apă caldă oriunde în casă. Acesta are grijă să aducă apă caldă din rezervor la robinetul casei, prin conductele convenționale.
Panourile solare sunt o investiție tot mai des întâlnită în România, în special deoarece inflația a afectat și mărit tarifele pentru energie, iar oamenii doresc să beneficieze de energie din alte surse, pentru a reduce consumul.