Coloana vertebrală are un rol important în susținerea corpului, în efectuarea mișcărilor corpului, precum și în protejarea măduvei spinării. Afecțiunile coloanei vertebrale sunt de multe tipuri, multe din acestea fiind favorizate de un stil de viață dezorganizat. Deviațiile coloanei vertebrale (cifoza, scolioza, lordoza), hernia de disc, sciatica, sindroamele dureroase (dorsalgiile, lombalgiile) sunt câteva dintre afecțiunile spinale ce pot apărea din cauza stilului de viață nesănătos și care pot fi prevenite printr-un stil de viață echilibrat. De asemenea, stilul de viață influențează și simptomatologia afecțiunilor spinale deja prezente și este implicat în tratarea acestora. Iată cum influențează stilul de viață sănătatea coloanei vertebrale și ce schimbări să faci din acest punct de vedere.
Activitatea fizică
Sedentarismul duce la slăbirea mușchilor și la creșterea rigidității acestora, ceea ce înseamnă că în cazul ridicării unor greutăți, presiunea cade asupra coloanei vertebrale. Inclusiv statul prelungit în șezut pune presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, cauzând sindroame dureroase și afectarea nervilor de la acest nivel. De asemenea, lipsa activității fizice este asociată cu creșterea în greutate, un alt factor de risc pentru afecțiunile coloanei vertebrale.
Un alt risc legat de activitatea fizică este ridicarea incorectă a greutăților în sala de sport. O postură necorespunzătoare în timpul ridicării greutăților, precum și ridicarea greutăților mari, pun presiune pe coloană și pot duce la accidentări.
Activitatea fizică îți menține mușchii tonifiați și flexibilitatea coloanei vertebrale. Nu este neapărat nevoie de o activitate fizică intensă. Activitățile ușoare, cum ar fi plimbările, exercițiile de gimnastică sau yoga, exercițiile fizice pentru sciatică sunt benefice pentru sănătatea coloanei vertebrale și pentru reducerea durerilor. În plus, sportul ajută la menținerea unei greutăți normale.
Greutatea
Excesul ponderal este un alt factor de risc important pentru afecțiunile spinale. Greutatea în exces pune presiune pe coloana vertebrală, dar și pe articulațiile membrelor inferioare. Oamenii de știință au descoperit o corelație între obezitate sau suprapondere și durerea cronică de spate. Îmbunătățește-ți alimentația și fă mai mult sport pentru a scădea în greutate. Apelează la un nutriționist, dacă nu obții singur rezultate.
Alimentația
Alimentația dezechilibrată nu numai că duce la creștere nedorită în greutate, însă poate fi asociată și cu statusul proinflamator. Alimentele intens procesate industrial (mezeluri, snacks-uri, dulciuri), produsele fast-food, prăjelile, carnea grasă conțin substanțe care promovează inflamația. De asemenea, deficitul de vitamină D și calciu cresc riscul de afectare osoasă. Mănâncă cât mai natural, variat și echilibrat și pune accentul pe cereale integrale, fructe și legume.
Fumatul
Fumatul crește riscul pentru multe afecțiuni, inclusiv pentru cele spinale. Fumatul îngreunează vindecarea, absorbția nutrienților și circulația sangvină la nivelul articulațiilor, favorizează osteoporoza și bolile degenerative (cum ar fi boala degenerativă discală). S-a constatat că fumătorii au un risc mai ridicat de durere cronică de spate, spre deosebire de nefumători. Ia măsuri pentru renunțarea la fumat și solicită ajutorul specialiștilor dacă ți se pare dificil.
Postura
Postura incorectă, cum ar fi aplecarea capului atunci când stai la birou, poate tensiona mușchii din jurul coloanei și poate provoca durerile de spate. Folosește un scaun ergonomic pentru birou și evită încrucișarea picioarelor în poziția de șezut.
Viața profesională
Unele locuri de muncă pot crește riscul de afectare a coloanei vertebrale, din cauza obiceiurilor pe care le presupun. Spre exemplu, ocupațiile care necesită efectuarea unor activități fizice repetitive sau ridicarea de greutăți mari cresc riscul de a dezvolta afecțiuni spinale. De asemenea, munca la birou crește acest risc, dacă este menținută o postură necorespunzătoare.
Persoanele care muncesc la birou și șoferii trebuie să se asigure că fac destulă mișcare după încheierea programului de lucru și că nu prelungesc comportamentul sedentar. Cele care lucrează în domenii care presupun ridicarea de greutăți trebuie să acorde atenție posturii în timpul acestor activități.
Așadar, afecțiunile coloanei vertebrale sunt favorizate de un stil de viață nesănătos și pot fi prevenite printr-un stil de viață echilibrat. Modifică-ți obiceiurile zilnice pentru a menține sănătatea coloanei tale vertebrale.