Se stie ca mangaierea unei pisici face mult bine oamenilor. Studiile au aratat ca mangaierea unei pisici elibereaza endorfine care amelioreaza durerea si stresul si pur si simplu ne face sa ne simtim bine. De fapt, oamenii de stiinta spun ca cei care detin o pisica ca animal de companie sunt mai putin predispusi la boli de inima si au mai putine probleme legate de tensiunea arteriala. Insa cum simt pisicile toate aceste mangaieri? Depinde cum si unde o mangaiati. Din acest motiv, ar trebui sa intelegeti cum sa mangaiti o pisica corect si unde sa mangaiati pisica.
Iata un scurt ghid despre cum sa mangaiati o pisica in mod corect, care va ajuta sa va asigurati ca pisica dvs. profita la maxim de timpul petrecut impreuna.
Unde le place pisicilor sa fie mangaiate?
Pisicile sunt creaturi deosebite iar unor pisici le place sa fie animale de companie mai mult decat altora. Insa exista un consens general asupra locurilor in care majoritatea pisicilor le place sa fie scarpinate.
Majoritatea pisicilor se bucura sa fie scarpinate sub barbie si prefera asta in detrimentul mangaierii din partea superioara a capului.
Multor pisici le place sa fie mangaiate pe partea inferioara a spatelui, spre baza cozii. Motivul pentru care le place acest loc variaza, in functie de cei pe care ii intrebati. Unii cred ca este pur si simplu pentru ca pisicile nu pot ajunge in acea zona pentru a se scarpina. Altii cred ca este o dovada de incredere si acceptare. Oricare ar fi motivul, acesta este unul dintre locurile preferate de pisici pentru a fi mangaiate.
De ce le place sa fie scarpinate si mangaiate pe fata si barbie este oarecum un mister. Pisicile care se ingrijesc reciproc, nu se ingrijesc in zona capului si a fetei. Prin urmare, obrajii, fruntea si barbia sunt locuri in care majoritatea pisicilor se vor bucura sa fie mangaiate sau scarpinate. Luati in calcul si zona obrajilor din spatele mustatilor daca pisica dvs. prefera sa fie scarpinata pe fata.
Unde nu le place pisicilor sa fie mangaiate
Asa cum e bine sa stiti unde sa mangaiati o pisica este la fel de important sa stiti unde sa nu mangaiati pisica.
De exemplu, nu mangaiati pisica in sens invers cresterii firelor de par si nu o mangaiati pe burtica. Pisicile isi arata burtica din mai multe motive dar majoritatea nu vor de fapt sa fie mangaiate pe burtica.
Insa pe primul loc pe lista zonelor care nu ar trebui sa fie atinse la pisici se afla coada. A trage o pisica de coada nu este doar o experienta dureroasa si traumatizanta pentru pisica dar poate provoca leziuni ale nervilor si maduvei spinarii. Cel mai bine este sa evitati complet coada.
Cum descoperiti locul preferat al pisicii dvs. unde ii place sa fie mangaiata?
O parte a invatarii cum sa mangaiati pisica corect este sa stiti unde sunt zonele preferate ale pisicii dvs. Atunci cand mangaiati o pisica corect, intariti legatura cu aceasta si stabiliti o relatie de incredere. Pentru a gasi locul preferat al pisicii dvs., mangaiati-o in cateva locuri si studiati limbajul corpului sau. Observati raspunsul pisicii la atingerea dvs. – daca va opriti, se apleaca pentru mai mult? Daca va intindeti spre ea, se retrage?
Sincronizarea este de asemenea importanta. Daca pisica prezinta o postura corporala libera, deschisa, cu coada ridicata, probabil va fi mai receptiva la mangaiere. Daca picioarele si coada pisicii dvs. sunt apropiate de corpul ei, inseamna ca nu este interesata si afiseaza semnul „Nu deranjati!”.
Ar trebui sa fiti atent la schimbarile de dispozitie care semnaleaza cand pisica dvs. a avut parte de destule mangaieri pentru moment. O miscare sau bataie din coada, privirea directa sau zvacnirea pielii pot fi indicii ca pisica dvs. este suprastimulata asa ca ar trebui sa incetati contactul.
Pentru a va ajuta pisica sa faca asocieri pozitive cu timpul de mangaiere, rasplatiti-o cu un deliciu gustos.
Semne ca pisica doreste sa fie mangaiata:
- pisica are coada dreapta, ridicata si se freaca de dvs.
- toarce si va „framanta” cu labele din fata
- are corpul si fata relaxate, urechile fiind ciulite si indreptate in fata
- isi misca coada ridicata lent dintr-o parte in alta
Semne ca pisica nu doreste sa fie mangaiata:
- pisica este pasiva, nu va priveste cand o tineti in brate, privind in sens opus
- isi linge nasul sau blanita
- isi scutura capul
- musca sau va indeparteaza mana cu labutele
Beneficiile mangaierii pentru pisici
Stim deja ca mangaierea unei pisici este sanatoasa pentru noi, oamenii dar este sanatoasa si pentru pisici. Mangaierea pisicii in mod regulat:
- Poate reduce formarea caltilor in blana pisicii, mai ales atunci cand utilizati o perie moale in rutina dvs. de mangaiere.
- Va pastreaza pisica in forma, atunci cand intercalati mangaierile cu putin timp de joaca si jucarii interactive.
- Reduce stresul pisicii, mai ales cand combinati timpul de mangaiere cu un guler/zgarda calmanta pentru pisici cu feromoni.
- Va avertizeaza asupra oricaror creaturi din blana pisicii – purici, capuse sau acarieni
- Va tine la curent cu orice modificari neobisnuite ale pielii si blanii pisicii, inclusiv excrescente si leziuni.
Beneficiile mangaierii unei pisici pentru oameni
- Cresterea nivelului de oxitocina, hormonul iubirii
- Reducerea sentimentului de singuratate
- Scaderea tensiunii arteriale
- Mai putine boli de inima
- Prevenirea dezvoltarii de alergii (din infectii respiratorii) la copii
- Reducerea stresului
- Imbunatatirea calitatii vietii per ansamblu
Sursa imagini: unsplash.com