WordPress este o solutie importanta pentru incepatorii care isi doresc sa creeze primul site web sau blog. Instalarea sa este simpla, utilizarea sa este in mare parte intuitiva si paginile sale evolutive si personalizabile. Acest software dispune de un ecosistem larg si de o comunitate solida de utlizatori ceea ce il face si mai accesibil. Nenumaratele forumuri, tutoriale video si instructiuni de pe Net nu sunt chiar asa de mare ajutor daca nu cunoastem bazele vocabularului. De aceea, am adunat pentru voi cateva notiuni WordPress cele mai importante de altfel, pe care orice utilizator de WordPress ar trebui sa le cunoasca.
Front End si Back End. Doi termeni de baza care nu ar trebui sa lipseasca din niciun lexic WordPress sunt termenii front end si back end. Fiecare sistem de gestiune al continutului (CMS pentru Content Managament System) sau software pentru a crea bloguri dispune de o interfata front end si back end. Notiunea de front end desemneaza ceea ce este in prim plan intr-un site, aspectul sau vizual si ergonomic, adica ceea ce vizitatorul vede pe un site. Back end este din contra invizbil pentru internauti deoarece este administrat doar de Webmaster. Programarea este integrata in personalizarea designului unei pagini WordPress via acestei gestiuni de back end.
Core
Este miezul unei instalari WordPress in jurul careia instalam si cream teme, pluginuri si continut. Este vorba despre structura personalizabila a integralitatii unui site in creatie.
FTP
FTP (File Transfer Protocol) este un protocol de transmitere a datelor intre diferite computere. Independent de sistemul de exploatare utilizate intre parti. Este posibil sa administrezi incarcarea datelor pe navigatoare sau unele programe cunoscute sub numele de FTP precum FileZilla. Utilizatorii de WordPress folosesc mereu acest protocol pentru a-si transfera fisierele de pe un PC local spre un spatiu web, precum, spre exemplu, in timpul trasferului unui server sau pentru a realiza salvarea unor date.
Permalinks
Un permalink este un hyperlink care revine intr-un mod permanent la tinta sa. Putem defini structura acestor legaturi permanente pentru pagina de WordPress. Numele unui articol poate fi astfel utilizat pentru a crea o legatura. Continuturile pot fi numerotate insa le putem atribui o identificare clara.
PHP
PHP este un script, drept urmare, un limbaj de programare cu care site-urile web sunt scrise. WordPress se bazeaza pe PHP. Acesta face parte din limbajele de programare cele mai utilizate din lume datorita intrajutorarii care nu face decat sa intareasca baza de date.
Extensii (plugin)
Cu ajutorul unor extensii, cunoscute sub numele de pluginuri este posibila conferirea de functionalitati suplimentare paginii de WordPress si astfel largirea miezului evocat precedent (Core). Exista nenumarate extensii WordPress. Instalarea are loc in cadrul rubiricii Administrator (Admin). Este si cazul gestiunii de pluginuri, dezactivarea lor si actualizarile de instalat in mod regulat.