

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă un grup de boli ale inimii și ale vaselor de sânge care pot fi fatale în anumite cazuri, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății le-a clasificat ca fiind principala cauza de deces la nivel global [1].
Acest grup de boli cuprinde numeroase afecțiuni, unele dintre ele bine știute cum ar fi hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, aritmia și așa mai departe.
Ce este aritmia?
Aritmia este o afecțiune a inimii care este caracterizată printr-un ritm cardiac neregulat, acesta putând fi prea lent, prea rapid sau chiar haotic.
Dereglările de ritm cardiac apar atunci când impulsurile electrice care coordonează inima nu mai funcționează corespunzător, cele patru camere ale inimii prezentând astfel o deviere de la ritmul lor corect de relaxare și contracție.
Cu toate că aritmiile pot părea inofensive, în unele cazuri acestea pot duce la complicații mult mai severe care pot pune chiar viața în pericol.
În funcție de viteza ritmului cardiac anormal și de camera inimii care este afectată, aritmiile pot fi de mai multe tipuri. În ceea ce privește viteza, afecțiunea se poate numi tahicardie, atunci când există mai mult de 100 de bătăi pe minut în stare de repaus sau bradicardie, atunci când bătăile inimii scad sub 60 de bătăi pe minut în stare de repaus.
Aceste două clasificări se divid mai departe în funcție de camera inimii care este afectată, ducând astfel la tipuri de aritmii precum fibrilația atrială, tahicardia supraventriculară, fibrilația ventriculară, tahicardia ventriculară etc.
Deoarece aritmia nu prezintă de obicei simptome, ea este depistată cel mai des în timpul investigațiilor periodice. Cu toate acestea, atunci când exista totuși simptome, ele variază în funcție de forma aritmiei și de severitatea ei. Câteva dintre simptomele aritmie includ:
- Durere la nivelul pieptului;
- Greutate în respirație (dispnee);
- Ritm cardiac accelerat în cazul tahicardiei;
- Ritm cardiac lent în cazul bradicardiei;
- Stare de amețeală;
- Leșin etc.
Tratarea aritmiei
Tratamentul aritmiei depinde de tipul ei și de severitatea simptomelor. Pentru cazurile ușoare este posibil ca medicul să nu recomande un tratament specific ci doar o monitorizare periodică a afecțiunii.
Pentru celelalte cazuri însă, atunci când simptomele au un impact semnificativ asupra vieții sau când există un risc crescut de apariție a altor complicații mai severe, medicul poate recomanda mai multe opțiuni terapeutice, cum ar fi:
Tratament medicamentos
În funcție de tipul bolii și de potențialele complicații care pot apărea, medicul va alege medicamente specifice fie pentru a readuce la normal ritmul cardiac fie pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (dacă este vorba de fibrilație atrială).
Când vine vorba de tratament medicamentos, este important de respectat recomandările medicului specialist cu privire la dozaj și la planul specific de administrare.
Tratament chirurgical sau minim invaziv
Pentru cazurile mai severe de aritmie sau pentru cele care nu pot fi tratate doar printr-un plan medicamentos, specialistul poate recomanda și alte opțiuni mai mult sau mai puțin invazive cum ar fi:
- Ablație prin cateter – procedură minim invazivă care folosește tuburi flexibile (catetere) pentru a leza porțiuni ale țesutului cardiac anormal. În urma acestei proceduri se va crea o rută nouă pentru impulsurile electrice ceea ce va readuce la normal ritmul cardiac.
- Implantare stimulator cardiac – dacă este vorba de ritm cardiac lent, care nu are cauză exactă și care nu poate fi corectat altfel, atunci medicul poate recomanda implantarea unui stimulator cardiac. Acesta este un dispozitiv de mici dimensiuni care trimite impulsuri electrice pentru a menține bătăile inimii într-un ritm normal.
- Procedura Maze (labirint) – în timpul procedurii chirurgul va realiza o serie de incizii la nivelul camerelor superioare ale inimii (atrii) pentru a crea un tipar de țesut cicatricial în forma de labirint. Deoarece impulsul electric nu poate trece prin acest țesut, procedura poate preveni semnalele electrice anormale care pot duce la apariția fibrilației atriale.
Dacă ești de părere că inima îți bate anormal, intră în legătură cu medicul tău de familie sau programează-te la unul dintre centrele specializate în acest domeniu pentru a primi o consultație detaliată și tratament personalizat, dacă este cazul.
Referințe:
- “Cardiovascular Diseases (Cvds).” World Health Organization, World Health Organization, 11 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds).