Ce sunt fructele de aronia?
Fructele de aronia, denumite si Aronia melanocarpa, sunt niste boabe de culoare rosie, neagra sau mov care cresc intr-un arbust originar din America de Nord, ce apartine familiei Rosaceae (trandafiri).
Astazi, aceste fructe de padure sunt cultivate in multe alte parti ale lumii, in special in Polonia, aceasta tara producand aproape 80% din totalul fructelor de aronia vandute la nivel mondial.
Ce gust au fructele de aronia?
Boabele de aronia au o aroma astringenta, semidulce, asemanatoare cu cea pe care o au merisoarele. Consumul lor iti poate lasa gura uscata sau iritata. Din acest motiv, cei mai multi oameni prefera sa consume suc de aronia, care sa aiba eventual in compozitie si alte fructe, cum ar fi catina. Aronia este comercializata si ca sirop, gem sau chiar vin!
Ce substante nutritive contin fructele de aronia?
Fructele de aronia contin o varietate de nutrienti benefici. Printre acestia gasim:
- carbohidrati;
- antioxidanti, in special polifenoli si flavonoide (acizi fenolici, antocianine si flavanoli);
- vitamina C;
- vitamine din complexul B;
- magneziu;
- fier;
- potasiu;
- zinc;
- calciu.
Beneficiile pentru sanatate pe care le ofera consumul regulat de fructe de aronia
Sistem imunitar mai puternic
Datorita continutului lor bogat in vitamina C si alti antioxidanti, fructele de aronia sunt un sprijin excelent pentru sistemul imunitar. Potrivit mai multor studii, acestea pot ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor si virusilor, oferindu-i protectie chiar si impotriva gripei.
Protectie impotriva cancerului
Fructele de aronia pot ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca antocianinele din aceste fructe minunate impiedica aparitia mutatiilor la nivelul celulelor sanatoase. Totodata, ei au ajuns la concluzia ca extractul de aronia reduce radicalii liberi nocivi, oferind protectie impotriva cancerului de san si de colon.
Cu toate acestea, cercetarile se limiteaza doar la studii pe celule animale. Sunt asadar necesare mai multe studii pentru a afla cum ar putea ajuta acest aliment sa combata cancerul in organismul uman.
Mai putina inflamatie
Consumul frecvent de aronia reduce inflamatia din corp prin inhibarea anumitor citokine. Antioxidantii care lupta impotriva radicalilor liber din boabele de aronia contribuie, de asemenea, la reducerea inflamatiei.
Risc mai mic de boli cardiovasculare
Fructele de aronia sunt deosebit de utile in pastrarea sanatatii cardiovasculare. Acestea normalizeaza tensiunea arteriala, echilibreaza nivelul de colesterol si, dupa cum am mentionat deja, scad inflamatia (scaderea inflamatiei generale este cruciala pentru un sistem cardiovascular sanatos).