Sursa foto: Unsplash
Atât burrata, cât și mozzarella sunt două tipuri de brânzeturi italiene semi-moi, cremoase și delicioase, pe care italienii le includ în majoritatea rețetelor culinare. Dacă nu ai origini italiene ți-ar fi foarte greu să faci diferența dintre cele două brânzeturi, mai ales că arată similar. Însă dacă tai o mică bucățică vei observa câteva diferențe: burrata are mijlocul cremos, o combinație între mozzarella și smântână, pe când mozzarella este proaspătă, iar zerul se scurge la tăiere.
Mozzarella tradițională italiană este făcută din lapte de bivoliță sau de vacă. Burrata, de cealaltă parte, reprezintă un pas mai departe – mozzarella creează învelișul, iar umplutura se prezintă ca o cremă moale, ușor smântânoasă.
Ce este burrata?
Așa cum am menționat anterior, la nivel vizual burrata se aseamănă cu mozzarella proaspătă; interiorul este creat din Stracciatella și cremă, care îi conferă o consistență moale, numai bună pentru a fi întinsă pe o bruschetta.
În funcție de regiunea unde este creată burrata, interiorul ca de mozzarella se poate umple cu unt sau cu un amestec de unt și zahăr. În ceea ce privește servirea, burrata presupune consumul în stare proaspătă, la temperatura camerei.
Care sunt diferențele dintre burrata și mozzarella?
Crearea burrata are același procedeu precum mozzarella – se folosește cheag peste laptele cald, iar coaja de mozzarella rezultată se pune în zer sau apă sărată, după care este trasă și răsucită pentru a forma diferite forme.
Italienii au inventat această rețetă acum 100 de ani, în Andria, sudul țării. La început o preparau cu mâna, din doar trei ingrediente: lapte de bivoliță, smântână și cheag. Manual se făcea un săculeț din mozzarella, care se umplea cu smântână și bucăți de mozzarella tăiate foarte fin.
Cheagul rezultat poartă numele de ”paste filata”, fiind un procedeu prin care se oferă acestei brânze o textură moale, ușor elastică. Resturile de mozzarella din procesul de producție sunt folosite pentru a umple bilele de burrata, la interiorul cărora se poate adăuga unt simplu sau cu zahăr sau Stracciatella și cremă.
În ceea ce privește mozzarella, acest tip de brânzeturi se realizează în Napoli încă din secolul al XVI-lea, din lapte de vacă sau de bivoliță (tradițional). Cea mai cunoscută mozzarella este Mozzarella di Bufala, un produs cu origine protejată, despre care poți afla mai multe pe SuperMercato.ro.
Procesul de creare a mozzarella este următorul – laptele este lăsat să se separe în cheaguri și zer. Odată ce s-a coagulat, brânza se strecoară, se taie felii, apoi se pune în apă caldă. Ulterior se frământă până capătă elasticitate, apoi se modelează în biluțe mai mici sau mai mari, care se păstrează în saramură. Mozzarella este perfectă pentru a fi consumată pe pizza, paste, bruschetta cu roșii și busuioc.
De ce este atât de populară burrata în România?
În ultimii ani, odată cu exodul românilor în însorita Italie, tot mai multe rețete au intrat în cartea de bucată a țării. Iar mozzarella, prosciutto crudo sau burrata nu fac excepție. Astfel, burrata este adesea întâlnită în rețetele restaurantelor italiene, ca acompaniament la salata de roșii proaspete, busuioc și ulei de măsline, la pesto și salată, cu prosciutto crudo sau cu paste și pizza.
Dacă burrata a stat în frigider este recomandat să fie scoasă cu câteva ore înainte de servire, astfel încât să ajungă la temperatura camerei. Se taie într-o farfurie, astfel încât conținutul să se verse. Poți folosi felii de pâine prăjită pentru a scoate burrata sau biscuiți sărați.
Având un gust ușor dulceag, burrata poate fi consumată și alături de fructe de pădure, pepene, salată de piersici cu prosciutto și burrata, burrata cu coulis de fructe de sezon, smochine și burrata cu oțet balsamic.