Baia este un obicei cat se poate de sanatos, fiind deprinsi cu acest obicei, inca din copilarie. Cu toate acestea, ne intrebam de prea putine ori daca baile frecvente ar putea sa ne afecteze in vre-un fel. Specialistii au inceput asadar sa aiba indoieli in ceea ce priveste baia zilnica a bebelusilor. Pentru multe mamici insa, baia de seara a bebelusului a devenit un adevarat ritual, astfel incat bebelusul sa fie pregtit de somnul de noapte, despre care se spune ca va fi mai linistit dupa o baita calda.
Baita a devenit un fel de rutina, iar mamicile o considera ceva destul de firesc, dar exista insa si specialisti care spun ca baia bebelusului in fiecare seara este inutila, dar si o adevarata risipa de apa, acest obicei afectand pe termen lung sanatatea micutilor. Se pare ca spalatul excesiv duce si la aparitia eczemei pentru ca pielea devine prea uscata si astfel ajunge sa se irite destul de usor. Spalatul foarte des creste asadar destul de mult riscul de eczema. Bebelusul va avea de-a face cu un risc crescut de a face alergii daca va avea parte de o baita in fiecare seara.
Trei baite pe spatamana si prosoape bebelusi adecvate sunt mai mult decat suficiente pentru igiena celui mic. In acest fel, se tin la distanta bacteriile suficient de bine. Parintii sunt sfatuiti sa aleaga doar produsele de baie fara nici un fel de miros si sa evite pe cat posibil folosirea spumei de baie. Nu exista insa nici un fel de regula stricta in ceea ce priveste frecvanta baii bebelusului, de aceea va trebui sa va ghidati dupa anumite lucruri atunci cand doriti sa-i faceti baie bebelusului. In general trebuie sa stiti ca o baie generala o data sau de doua ori pe saptamana este suficienta pentru bebelus si veti reusi asadar sa-l mentineti curat.
Baita bebelusului inseamna insa mai mult decat o activitate facuta special pentru ca bebelusul sa fie curat, ci reprezinta o apropiere intre bebelus si mama sa. Prin intermediul baitei se desfasoara un atasament al copilului fata de parinti, dar si o ocazie foarte buna pentru ca parintii sa se bucure de aceste momente. Specialistii incearca mereu sa identifice subtantele care nu le fac bine bebelusilor, de aceea va trebui sa va orientati doar catre produse care au fost cat mai bine testate, astfel incat sa nu existe nici un fel de problema pentru cel mic atunci cand face baita.