Incendiile sunt unele dintre cele mai neplăcute și nedorite evenimente. De cele mai multe ori, bunurile și infrastructura clădirilor afectate sunt distruse. Iar viețile persoanelor dinăuntru sunt puse grav în pericol.
Iar reparațiile după un astfel de eveniment costă mult… Afacerile care au avut de-a face cu un incendiu au șanse mari să dea faliment. Și nu doar imediat, ci și la câțiva ani după acesta.
De aceea ai nevoie de un sistem de alarmare și detecție la incendiu. Însă ce este un sistem de alarmare și detecție? Este suficient un stingător și un detector de fum? Cât de eficient este un astfel de sistem împotriva incendiilor?
Citește articolul în continuare și vei afla răspunsurile, precum de ce un astfel de sistem este alegerea în orice situație.
Ce este un sistem de alarmare și detecție la incendiu?
Un sistem de alarmare și detecție la incendiu este mai mult decât un detector și un extinctor. Este un sistem complex cu senzori, alarme, butoane de panică și alte elemente conectate între ele. Scopul sistemului este detectarea cât mai rapid un incendiu și de a anunța cât mai repede persoanele din incintă.
Prima componentă a oricărui sistem de detecție și alarmare la incendiu este centrala. Aceasta primește și transmite mai departe informații primite de la dispozitivele sistemului, precum detectoarele.
Centrala poate fi convențională sau adresabilă. Centralele convenționale sunt destinate spațiilor mai mici cu un număr redus de detectoare de fum. Acest tip de centrală este o alegere potrivită pentru proprietăți.
În schimb, centrala adresabilă se folosește în spațiile mijlocii și mari. Se pot conecta detectori diferiți față de cei de fum, precum detectoare de gaz, schimbare temperatură, monoxid de carbon etc.
Detectoarele sunt o altă componentă importantă. Acestea captează informații din mediul împrejurător și detectează prezența unui incendiu. Acestea pot detecta fum, monoxid de carbon, gaze, schimbări ale temperaturii etc.
Alarmele unui sistem de detecție și alarmare la incendiu au scopul de a atenționa persoanele de prezența unui incendiu. Astfel, fiecare persoană poate să părăsească clădirea și să rămână în siguranță.
Acestea pot fi atât interioare, cât și exterioare, în funcție de suprafața pe care sunt instalate. Spre exemplu, într-o locuință, o alarmă interioară este suficientă.
Alarmele au un număr ridicat de decibeli, pentru ca toată lumea să fie alarmată de prezența unui incendiu. Unele dintre ele au și semnale vizuale, nu doar auditive, pentru persoanele surde.
Sistemele de detecție și alarmare la incendiu cuprind și dispozitive adiționale. Acestea pot fi stropitoare pentru stingerea incendiului, uși de urgență, întrerupătoare ale alarmelor, buton de panică etc.
De ce ai nevoie de un sistem de alarmare și detecție la incendiu?
Cel mai bun detector de incendiu este omul. Putem simți mirosul de fum și identifica sursa acestuia. Dar indiferent de dimensiunile proprietății sau a clădirii de lucru, vor exista momente de neatenție. În companiile mari sunt multe camere care nu sunt des vizitate. Dacă un începe un incendiu într-una din acele camere, oamenii își vor da seama prea târziu.
Momentele de odihnă reprezintă mai multă neatenție, și este normal. Dacă angajații sunt plecați acasă și este noapte, nu e nimeni prezent să alarmeze un incendiu. Acest lucru se întâmplă și dacă dacă ești plecat de acasă mai multe zile și rămâne casa goală. Un sistem de detecție și alarmare la incendiu poate alerta pompierii, astfel încât aceștia să acționeze cât mai repede.
De asemenea, prezența unor dispozitive pentru prevenirea, detecția și stingerea incendiilor sunt obligatorii prin lege pentru afaceri. Află mai multe detalii în „Normativul privind securitatea la incendiu a construcțiilor, Partea a III-a – instalații de detectare, semnalizare, avertizare”.
Cel mai important aspect al unui sistem de detecție și alarmare la incendiu este starea de liniște. Desigur, prezența unui sistem nu înseamnă că nu mai există posibilitatea unui incendiu. Însă dacă se ivește unul, sunt cele mai mari șanse ca să fie detectat și gestionat cât mai repede.
Acest lucru se adresează atât companiilor, cât și locuitorilor. Fie că îți rămâne compania sau casa nesupravegheată, incendiul poate fi detectat. În unele situații nici supravegherea nu ajută. Spre exemplu, dacă un vârstnic are de-a face cu un incendiu, acesta poate ajunge să nu alerteze pe nimeni.
Fiecare persoană își dorește ca proprietatea personală să fie în deplină siguranță. Indiferent dacă facem referire la locuință sau la sediul companiei pe care o conduci, aceste spații trebuie să fie protejate împotriva incendiilor, iar sistemele de siguranță vă pot ajuta să preveniți o astfel de situație deloc plăcută. Alege sistemele de detecție și alarmare la incendiu pentru locuința și compania ta!