Numărul accidentelor rutiere care au loc pe teritoriul ţării noastre este în continuare alarmant, iar victimele şi familiile acestora se confruntă cu un sistem rigid în ceea ce priveşte despăgubirea morală şi materială de care ar trebui să beneficieze în urma prejudiciilor suferite de pe urma unui astfel de eveniment. În acest context, sunt esenţiale consultanţa şi serviciile unui avocat, tocmai pentru a beneficia de drepturile dumneavoastră legale.
Vătămarea corporală
Ca victimă a unui accident rutier vă puteţi constitui din poziţia de pieton, şofer, mai puţin cel care a produs accidentul, sau ocupant al unei maşini. Pentru ca urmările vătămării dumneavoastră să poată fi despăgubite, acestea trebuie, în primul rând, validate de către organanele şi instituţiile competente. Astfel, pentru a demonstra o vatamare corporala din culpa, se impune respectarea anumitor paşi. În primul rând organele de ordine trebuie să ia cunoştinţă de producerea accidentului, să se prezinte la faţa locului şi să stabilească coordonatele exacte ale producerii, plus vinovaţii şi victimele. Odată localizată şi recunoscută poziţia de victimă, se impune obţinerea unui certificat medico-legal, care să confirme şi să certifice gradul de vătămare corporală.
Certificatul medico-legal se eliberează la cererea persoanei vătămate. Solicitarea întocmirii acestuia se face în termen de 30 de zile de la producerea accidentului. După perioada de 30 de zile, un certificat medico-legal mai poate fi solicitat doar pe baza unui ordin al instanţei civile sau printr-o ordonanţă emisă de organele de urmărire penală. Certificatul medico-legal reprezintă înscrisul prin care medicul legist consemnează evaluarea reală a gravităţii leziunilor suferite în urma unui accident rutier sau de altă natură.
Daunele morale şi materiale
Odată stabilită poziţia dumneavoastră de victimă a unui accident, şi eliberat certificatul medico-legal, trebuie să ştiţi că aveţi dreptul de a beneficia la daune morale şi materiale, acestea reprezentând posibilitatea de a vă recupera sumele cheltuite în scop medical sau de altă natură, dar şi de a vă remedia prejudiciile morale suferite în urma accidentării. Daunele morale şi materiale se stabilesc în funcţie de mai mulţi factori, respectiv certificatul medico-legal, numărul zilelor de îngrijire medicală, dar şi contextul medical al dumneavoastră, în postura de victimă. De asemenea, specificul daunelor morale şi materiale va fi influenţat şi de alte aspecte. Printre acestea va fi luată în calcul incapacitatea de a vă exercita activitatea profesională din cauza vătămării, fapt ce ar conduce la diminuarea veniturilor, provocarea unui avort în urma accidentării, precum şi prejudiciile grave de natură estetică.
Cine beneficiază de daunele morale şi materiale
De daune morale şi materiale puteţi beneficia din postura de victimă a unui accident, cât şi ca rudă a unei victime decedate. Astfel, puteţi solicita daune morale şi materiale dacă faceţi parte din rudele victimei, până la gradul 4, respectiv ascendent, descendent, soţ, soţie, frate sau soră, sumele care vor reprezenta contravaloarea prejudiciilor fiind stabilite pe cale amiabilă sau pe cale judecătorească.