Atunci când trebuie să-și cumpere utilaje agricole, fermierii au de luat o decizie destul de dificilă, în privința alegerii dintre utilaje agricole vechi sau la mâna a doua. Dacă unele sunt mai accesibile la preț, celelalte oferă fiabilitate și reparații mai puține. În continuare, vă prezentăm diferențele dintre utilajele agricole vechi și cele second-hand, cât și avantajele și dezavantajele acestora.
Ce înseamnă un utilaj agricol vechi?
Înainte de a ne lansa în această dezbatere, trebuie mai întâi să înțelegem ce anume înseamnă utilajele agricole vechi. Utilajele agricole vechi nu înseamnă neapărat cele folosite de strămoșii noștri, ci mai degrabă utilaje agricole care au o vechime de câteva decenii și au fost transmise din generație în generație.
Acestea ar trebui tratate diferit față de utilajele agricole second-hand, deoarece utilajele vechi sunt transmise de la un utilizator la altul, în loc să fie cumpărate și vândute. Utilaje agricole vechi se găsesc, de asemenea, și la magazinele second-hand, însă, acestea pot fi sub forma unor piese pentru asamblare sau pot necesita multe ore de muncă pentru a le restaura. Totuși, această muncă grea poate duce la rezultate fantastice, iar un utilaj vechi restaurat vă poate economisi sume mari de bani, care ar fi cheltuiți pe utilaje noi.
Ce este utilajul agricol second-hand?
Chiar dacă ambele tipuri de utilaje sunt uzate, utilajele agricole second-hand (la mâna adoua) sunt diferite față de cele vechi, deoarece de obicei sunt mai noi și, în general, într-o stare de funcționare mai bună. Utilajele agricole la mâna a doua, pot avea o vechime care variază între 1 – 5 ani, iar dacă le achiziționați de la un dealer, acesta vă poate oferi, cel mai probabil, istoricul complet de întreținere și reparații, astfel încât să știți exact ce cumpărați.
Utilajele agricole la mâna a doua sunt o achiziție rentabilă, iar banii economisiți vă pot fi de folos în alt sector din ferma dvs. La fel ca orice vehicul, și utilajele agricole se depreciază după prima utilizare, însă într-un ritm mai lent. Dacă dispuneți deja de utilaje noi în fermă, investiția într-un utilaj omolog la mâna a doua vă permite să vă continuați activitatea, fără pierderi, în cazul unei defecțiuni neprevăzute.
Vechi sau second-hand – avantaje și dezavantaje
Utilaje agricole vechi
Chiar dacă uneori avantajele utilajelor agricole vechi sunt trecute cu vederea în favoarea utilajelor noi sau second-hand, acestea au totuși multe avantaje. Mai jos vă prezentatăm câteva dintre beneficiile utilizării utilajelor agricole vechi.
Preț de achiziție mai mic
Utilajele agricole vechi sunt disponibile la un preț de achiziție mai mic, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru fermierii cu buget restrâns. Banii economisiți cu prețul mai mic, se pot folosi pentru recondiționarea utilajului și pentru aducerea lui la starea inițială de funcționare, iar adesea, aceste costuri de reparații sunt mai scăzute.
Economie de combustibil
Utilajele agricole vechi funcționau cu ajutorul cailor și se bazau pe puterea cailor pentru a fi angrenate sau foloseau altă putere manuală, consumul lor de combustibil fiind relativ redus. Aceste utilaje cu acționare manuală, cum ar fi plugurile, greblele pentru fân și tractoarele compacte, vă permit să economisiți combustibil, unele eliminând chiar în totalitate necesitatea combustibilului.
Dificultate în găsirea pieselor
Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale alegerii de a recondiționa un utilaj vechi este faptul că piesele pot fi foarte greu de găsit. S-ar putea să fie nevoie de dealeri de nișă pentru a le obține, ceea ce poate însemna timp și cheltuieli în plus. Chiar și așa, este posibil ca unii dealeri de utilaje agricole să aibă piesele de care aveți nevoie, însă cel mai probabil veți fi nevoiți să vă căutați mereu piesele de care aveți nevoie în magazinele second-hand.
Curba de învățare
La fel ca în cazul oricărui utilaj cu care nu sunteți obișnuiți, atunci când utilizați utilaje vechi veți avea parte de o curbă de învățare. Aceasta poate fi mai abruptă și este posibil să vă răpească mult timp pentru a înțelege utilajul pe care l-ați cumpărat, timp pe care este posibil să nu-l aveți dacă lucrați la o fermă. Așadar, înainte de a achiziționa utilaje vechi, asigurați-vă că aveți la încemână timpul și dispoziția necesare pentru a învăța despre funcționarea acestora.
Utilaje agricole second-hand
Utilajele agricole second-hand sunt o alegere frecventă în rândul fermierilor, iar mai jos sunt câteva dintre avantajele și dezavantajele achiziționării acestora.
A fost deja încercat și testat
Utilajele agricole second-hand au fost încercate și testate deja de proprietarii anteriori, ceea ce înseamnă că și problemele au fost rezolvate de aceștia. Dacă utilajul a fost bine întreținut, atunci sunteți pe cale de a investi în utilaje fiabile, fără probleme de funcționare și foarte accesibile. Orice defecțiune va fi observată de vânzător și remediată înainte de vânzare.
Se găsesc într-o varietate mai mare decât utilajele noi
Utilajele agricole folosite sunt disponibile într-o varietate mai mare de opțiuni decât utilajele agricole noi, deoarece piața nu este limitată doar la ce oferă dealerii. De asemenea, veți găsi și tipuri de utilaje mai vechi, dacă preferați astfel de utilaje sau un anumit model pentru ferma dvs.
Reparații și întreținere
Utilajele second-hand vin la pachet cu o necesitate mai mare de întreținere și reparații. Chiar dacă s-ar putea să nu fie la nivelul utilajelor vechi, costul întreținerii și reparațiilor poate fi totuși unul semnificativ. Dacă dați de un vânzător de încredere, puteți evita reparațiile pentru o perioadă, dar în cele din urmă, tot se va instala uzura și veți fi nevoit să vă întrețineți echipamentul.
Un proces dificil
Căutarea utilajelor second-hand fiabile se dovedește de multe ori a fi un proces mai dificil decât găsirea utilajelor noi. În ambele cazuri, va trebui să faceți o muncă de cercetare, dar, în cazul utilajelor agricole second hand această muncă se dublează. De asemenea, va trebui să căutați cel mai bun preț de pe piață pentru ceea ce cumpărați, pentru a nu vă irosi banii pe utilaje care ar putea fi mai ieftine în altă parte.
Dacă ar fi să tragem o concluzie, achiziționarea utilajelor agricole vechi este potrivită pentru fermele mai mici, cu bugete mai mici și cu terenuri care mai pot fi lucrate manual, însă dacă aveți o fermă mai mare, ar trebui să vă orientați către utilaje agricole mai moderne, la mâna a doua.
Orice variantă v-ar interesa, la Leco vă stăm la dispoziție cu o mare diversitate de utilaje agricole moderne și echipamente de calitate, care acoperă tot procesul de prelucrare a solului. Contactați-ne pentru a lua legătura cu unul din specialiștii de la Leco, pentru sfaturi în vederea achiziționării utilajelor agricole, dar și a pieselor de schimb pentru acestea.