Pacientii care se confrunta cu arsuri stomacale, greata, voma, dureri, probleme de deglutitie, arsuri stimacale sau pierderi de greutate ar putea suferi de afectiuni care le pot afecta sanatatea. De regula, acestora li se recomanda sa efectueze o endoscopie pentru a afla daca exista afectiuni asociate cu stomacul, duodenul sau esofagul. In cadrul Grupului Medical Romgermed, pacientii pot efectua in mod gratuit cu trimitere de la medicul de familie sau specialist investigatiile necesare.
Cum te pregatesti pentru o endoscopie?
Procedura denumita endoscopie presupune sedarea pacientului, in timp ce medicul foloseste un instrument flexibil si subtire ce are in capatul sau o camera, cu scopul de a se vedea tractul superior digestiv. Unele simptome pot ascunde boli grave si daunatoare pentru intreg organismul. Adesea sunt intalnite afectiuni precum boala celiaca, cancerul, inflatii, edeme, refluxul gastroesofagian, infectii sau anormalitati.
Aceasta investigatie permite medicului specialist sa observe daca la nivelul tractului digestiv se regasesc anomalii si daca acestea reprezinta un risc pentru sanatate. Exista mai multe tipuri de endoscopie si fiecare dintre ele are propriul rol. Prin intermediul acesteia se pot vedea daca exista sangerari, infectii, tumori sau inflamatii. Mai jos vom detalia cum te poti pregati pentru o astfel de procedura.
Cum te pregatesti pentru o astfel de interventie?
Pentru un pacient care urmeaza sa aiba o astfel de investigatie, este important si necesar sa disucte cu medicul sau despre ce presupune aceasta procedura, despre istoricul sau medical si despre cat de important este urmeze tratamentul pe care il va recomanda specialistul. In plus, daca prezinti alergii la vreun agent patogen, este important sa atentionezi cadrele medicale pentru ca poate aparea riscul unei infectii sau a unui soc anafilactic in timpul procedurii.
Exista alergii atat la alimente, cat si la medicamente. Din acest motiv, este bine sa disucti si cu un medic alergolog inainte de a efectua procedura respectiva. Pe langa acestea, se mai pot lua masuri si impotriva unor afectiuni care sunt asociate cu stomacul, precum diabetul sau afecituni cardiace.
Pentru rezultate cat mai bune, se recomanda ca pacientul sa nu consume alimente si nici bauturi cu minim 12 ore inainte de investigatie, hainele sa fie unele confortabile, sa fie insotit de catre cineva pentru a-l insoti acasa, iar in ziua procedurii sa nu lucrezi.