Psihoterapia integrativă este o abordare care pune accent pe creșterea rezistenței și a resurselor personale pentru a facilita vindecarea și a ușura problemele vieții. Aceasta încorporează principiile fundamentale ale psihoterapiei tradiționale și ale medicinei holistice pentru a promova vindecarea la toate nivelurile: fizic, emoțional, mental și spiritual.
Psihoterapia integrativa își propune să creeze o alianță sănătoasă între minte și corp pentru a permite pacienților să gestioneze stresul și să creeze un stil de viață sănătos.
Știm că mintea noastră poate sări rapid la cele mai nefavorabile situații, îngrijorări și comportamente auto-distrugatoare. Ne putem simți copleșiți, putem pierde direcția, calea, catre noi. Aceste modele de gândire contribuie la boli, relații blocate și pierderea stimei de sine. Un psihoterapeut integrator lucrează cu pacienții pentru a dezvolta și întări sănătatea mentală și emoțională. Acesta poate ajuta un pacient sa isi imbunateasca punctele forte, sa descopere noi modalități de gestionare a factorilor de stres actuali și sa creeze strategii pentru un viitor pozitiv.
Oamenii care aleg sa mearga la sedinte de psihoterapie integrativă aleg o cale de autoexplorare care poate aduce multe beneficii.
Psihoterapia integrativa poate ajuta la identificarea cauzelor preocupărilor actuale si a factorilor care perpetuează problemele. De asemenea, poate ajuta pacienții să devină conștienți de fricile sau rănile care le limitează libertatea psihologică. Pe măsură ce pacienții înțeleg ceea ce le declanșează durerea, anxietatea sau starea de spirit, vechile tipare dispar.
Cu ajutorul unui psiholog, pacienții își pot stabili obiective și pot practica comportamente noi și sănătoase, fiind deschisi la schimbări, deoarece simt curajul și sprijinul pentru a trece dincolo de limitările anterioare ale gândirii și atitudinii.
Pe ce principii se bazeaza psihoterapia integrativa?
Psihoterapia integrativă are la baza teoriile și instrumentele celor trei școli principale ale gândirii psihoterapeutice – psihanalitică (care include psihodinamica), umanistă și comportamentală cognitivă. Deși există o oarecare încrucișare între aceste școli (fiecare dezvoltandu-se din cea anterioara, psihanaliza fiind prima), exista cateva mari directii prin care acestea ar putea fi definite:
Psihanaliza explorează inconștientul pentru a descoperi modul în care experiența dvs. din trecut v-a influentat și poate implica inclusiv analiza viselor.
Psihologia umanistă este interesată de capacitatea dvs. de a va atinge potențialul și mizeaza pe ideea ca pacientul știe cel mai bine ce funcționează pentru el. S-ar putea să caute în trecut modele, dar se concentrează și pe a vă ajuta să abordați tiparele comportamentale actuale.
Terapia comportamentală cognitivă se concentrează în principal pe schimbarea comportamentului dvs. actual pentru a vă îmbunătăți starea de spirit și capacitatea de a face față. Se concentrează pe legătura dintre gândire, emoții și acțiuni.
Mindfulness este, de asemenea, din ce în ce mai utilizata. Este un set de instrumente care vă ajută să fiți mai prezenți cu ce gândiți, simțiți și experimentați chiar acum, în loc să vă lăsați întotdeauna prins de griji legate de trecut și viitor.
Ce abordări utilizează terapeutul dvs. și în ce ordine, depinde de dvs. și de problemele și provocările pe care le aveti. De exemplu, dacă ați apelat la psihoterapia integrativa deoarece sunteți tulburat de un traumatism din copilărie, psihologul ar putea folosi tactici de psihanaliza, ajutându-vă să vă amintiți ce s-a întâmplat și examinând modul în care vă interpretați trecutul. Dacă această traumă v-a determinat să vă comportați în moduri care nu vă plac, poate psihoterapeutul dvs. va folosi tehnici comportamentale cognitive pentru a vă ajuta să obțineți mai multă abilitate de a vă monitoriza și alege reacțiile în fiecare zi.