
Cartonul este un produs de hârtie fabricat pornindu-se de la fibre de hârtie care trec printr-un proces de reducere sub formă de pastă. Dar, este un material perfect atunci când vine vorba despre reciclare.
Iată deci care sunt motivele imperios-necesare pentru care ar trebui să începi și tu să fii interesat de reciclare carton.
Protejarea pădurilor. Atunci când se reciclează carton, se obține fibre de hârtie lungi și solide care pot să fie folosite de mai multe ori și transformate din nou în carton sau orice altceva. Acest lucru va reduce nevoile noastre de a doborî copacii pentru a se fabrica din nou carton din materii prime.
Reciclarea unei tone de carton poate să salveze numai puțin de 17 arbori.
Se pot face economii de hârtie. Fabricarea de carton pornindu-se de la materii prime este un proces mai lung și mai complicat decât fabricarea de carton din materiale reciclate. Atunci când se fabrică un carton pornindu-se de la lemn, se consumă foarte multă energie și resurse. Reciclarea unei tone de carton permite economisirea a 4000 kW de electricitate și a 6,6 milioane de Btu de energie.
Reducerea poluării. Atunci când se fabrică bucăți de carton pornindu-se de la lemn, acesta trebuie să fie transformat într-un fel de pastă. Este vorba însă despre un proces care creează un gaz care poate provoca ploi acide, dioxidul de sulf.
Atunci când reciclăm cartonul, în loc să folosim lemn, se poate folosi tot carton reciclat, și se poate reduce astfel poluarea cu până la 50%.
Se poate reduce și deversarea. Atunci când cartonul este reciclat, acesta este refolosit, în loc să ajungă la deversare. Deversările sunt însă toxice, deoarece pot polua apa sau aerul.
Se pot reduce de asemenea și gazele cu efect de seră. Atunci când cartonul este trimis la deversare, acesta ajunge să se descompună și eliberează gazul cu efect de seră, metanul. Metanul este absorbit de căldura soarelui și încălzește atmosfera, contribuind astfel la încălzirea climatică.
Se pot face economii de apă. Procesul de producție de carton pornindu-se de la lemn, necesită foarte multă apă. Atunci când cartonul este deja reciclat, se trece de această etapă de producție. Se pot economisi astfel în jur de 7000 de tone de apă pentru fiecare tonă de carton.
Dacă nu reciclăm cartonul acesta va ajunge în coșul de gunoi, unde va ajunge la deversare și unde va deveni o sursă de poluare pentru apă și aer.