Piatra naturală este unul dintre cele mai apreciate materiale folosite pentru amenajarea interioară sau exterioară a locuințelor sau a diferite alte spații, iar la baza acestei preferințe stau adesea caracteristicile speciale ale rocilor. De-a lungul timpului piatra naturală a jucat un rol special în arhitectura de orice tip, iar avantajele acesteia ies rapid în evidență. Iată așadar câteva dintre caracteristicile cu adevărat importante pentru care piatra naturală poate fi considerată ca fiind un material sustenabil.
Ce înseamnă arhitectură sustenabilă?
Termenul de sustenabilitate face referire la totalitatea măsurilor care pot fi luate pentru a reduce cheltuielile, energia consumată, dar și resursele naturale în exces, cât și reducerea poluării și a deteriorării mediului înconjurător. Extrapolând, arhitectura sustenabilă face referire la a construi, însă fără a consuma resurse, fără a polua mediul înconjurător și fără a adăuga costuri mari de întreținere ulterioară a clădirii.
Cunoscând aceste lucruri, este lesne de înțeles de ce piatra naturala poate fi considerată ca fiind unul dintre materialele care contribuie la o arhitectură sustenabilă. Marmura, granitul și travertinul, ardezia sau calcarul reprezintă produse naturale, formate de-a lungul timpului, care nu prezintă emisii nocive nici măcar în timpul punerii în operă a lucrărilor.
În plus, piatra naturală folosită la fațade sau pentru placarea pereților ori a pardoselilor prezintă un coeficient mare în ceea ce privește menținerea unui raport bun de izolare, din aceasta rezultând faptul că piatra naturală încetinește schimburile de căldură cu exteriorul. Dacă aceste schimburi nu mai sunt realizate, atunci putem privi acest aspect ca pe unul foarte important la nivel de eficiență energetică sau la nivel de eficiență a costurilor generate de construirea și amenajarea unei locuințe.
Cu toate acestea însă, chiar și în ceea ce privește piatra naturală este nevoie de un plus de grijă la nivelul prelucrării și al punerii în operă, însă aceste aspecte sunt ușor de ținut sub control. În timpul tăierii și a prelucrării, piatra naturală prezintă emisii de pulberi, însă prin folosirea lamelor și a discurilor aparatelor de tăiere cu apă acest inconvenient este rezolvat.
Tipuri de piatră naturală folosite pentru o arhitectură sustenabilă
Marmura
Marmura este o rocă de cristalizare, care se poate sparge cu ușurință, drept pentru care în general pentru extragerea ei sunt folosite utilaje speciale de tăiere care nu au efect poluant. Marmura în sine este un material curat, fără emisii poluante, ce poate fi folosit după prelucrare într-o mare varietate de aplicații: glafuri, trepte, blaturi, placări interioare și exterioare, etc.
Granitul
Foarte rezistent la șocuri și cu un aspect excepțional ulterior prelucrării, granitul face parte din categoria materialelor naturale iubite de arhitectura sustenabilă. Granitul este de fapt produs prin răcirea lavei de mare adâncime și este un material extrem de durabil și de rezistent, lucru remarcabil în ceea ce privește costurile. Granitul o dată aplicat nu va mai avea nevoie de alte intervenții, durata de viață a placărilor cu granit fiind de circa 5-10 ani, cel puțin, în funcție desigur și de calitatea adezivului și de cea a manoperei de aplicare.
Travertinul
O multitudine de opere de artă sunt realizate din travertin, deoarece această rocă permite modelarea cu ușurință. Travertinul este o rocă calcaroasă care rezistă foarte bine în timp și care nu are emisii nocive și nici nu periclitează în vreun fel mediul înconjurător. Travertinul este folosit atât pentru lucrări interioare, cât și pentru cele exterioare, fiind foarte rezistent chiar și la trafic pietonal sau auto.
Piatra naturală cucerește prin estetică, durabilitate și rezistență, iar avantajul major este acela că rocile naturale sunt prietenoase cu mediul, iar investiția în acestea este una pe termen lung, astfel încât nu vei fi nevoit să faci schimbări sau reparații care să ridice alte costuri în privința lucrărilor ce implică piatra naturală folosită.