
Astazi, exista multe tipuri de dictionare create cu scopul de a usura viata profesorilor, studentilor, elevilor sau oricarei persoane care are nevoie de ajutor lexico-gramatic sau explicativ la un moment sau altul.
Fie ca vorbim despre dictionarul explicativ (cum obisnuim noi sa-i spunem – dex), un dictionar de ortografie, ortoepica si morfologie (doom dictionar) sau despre oricare alt tip de dictionar, este cert faptul ca educatia unei persoane se masoara nu numai prin cantitatea de informatii pe care a asimilat-o, ci si prin constientizarea a ceea ce nu stie exact, prin capacitatea de a pune intrebari si de a cauta raspunsuri la acestea. La multe intrebari se poate raspunde folosind dictionarele.
Conexiunea intre dex pret este una convenabila fiecaruia, mai ales ca avem posibilitatea sa gasim dictionare la preturi foarte avantajoase pe site-ul universenciclopedic.ro
Exista sute de dictionare de diferite tipuri: enciclopedice, explicative si traducatoare, dictionare de sinonime si ortografie, etc. Am numit doar cateva dintre cele mai cunoscute tipuri de dictionare, dar ele sunt foarte multe si ne ajuta in cele mai diverse moduri posibile. Ca in orice activitate, utilizarea calificata a dictionarului presupune o anumita competenta a utilizatorului.
Ce informatii pot fi gasite intr-un dictionar?
Indiferent de tipul de dictionar pe care il utilizezi, merita sa petreci putin timp cu ghidul utilizatorului, adica paginile initiale care explica ce tip de informatii sunt furnizate in dictionar, aspectul intrarilor si, de multe ori, o legenda care explica ce simboluri sunt folosite in acel dictionar.
Studiul si constientizarea lingvisticii ne ajuta sa ne cunoastem pe noi insine si pe ceilalti – de ce vorbim si scriem in moduri diferite; modul in care se dezvolta limbajul; si cat de multe cuvinte si moduri de a vorbi din diferite limbi au aceleasi radacini si origini.

De asemenea, aprecierea noastra tehnica a limbajului este un mare ajutor pentru intelegerea limbajului pe o scara mai larga si, in special, a semnificatiilor cuvintelor pe care s-ar putea sa nu le fi intalnit pana acum.
Pentru a gasi rapid raspunsuri la intrebarile care apar in vorbirea orala, pentru a evita greselile de pronuntie, de scriere si formare a cuvintelor, ar trebui sa ne folosim de dictionarele care ne sunt oferite de editurile de calitate si astfel vom fi mai increzuti in noi si scrierile noastre si vom evita sa facem anumite greseli.
In Romania, pilonii de baza ai limbii sunt DEX-ul, DOOM-ul si Gramatica de baza a limbii romane. Cu ajutorul acestui pachet poti spune si tu adio lacunelor lingvistice!