Desi este protejat de par de anumiti factori externi, scalpul este predispus unor afectiuni care apar din cauza sistemului imunitar dificitar, stresului, dietei inadecvate sau problemelor hormonale.
Persoanele care sufera de o afectiune a scalpului au, de cele mai multe ori, nevoie de tratament medicamentos si de un sampon medicinal destinat problemei cu care se confrunta.
Asadar, astazi discutam despre cateva probleme care pot afecta scalpul si cum le putem remedia.
Pielea uscata a scalpului
Pielea uscata a scalpului este o afectiune destul de raspandita. Se manifesta prin iritatii, mancarimi si matreata uscata – scuame albe si uscate care pot fi indeparate usor de pe firul de par.
De aceea, persoanele care au pielea scalpului uscata trebuie, in primul rand, sa o hidrateze, sa calmeze iritatiile si sa indeparteze matreata. Acest lucru poate fi facut cu ajutorul unui sampon medicinal precum samponul antipelicular cu climbazol de la TisFarmaceutic. Ingredientele acestuia inhiba factorii responsabili de aparitia matretii, ajuta la inlaturarea scuamelor de pe firul de par si scalp si calmeaza iritatiile.
Dermatita seboreica
Dermatita seboreica este o alta afectiune care poate determina aparitia matretii. Pe langa matreata, persoanele care sufera de dermatita seboreica pot avea pete rosii pe scalp si mancarimi. Aceasta afectiune apare ca urmare a productiei excesive de sebum. Daca nu este tratatata, dermatita seboreica poate favoriza dezvoltarea infectiilor fungice si caderea parului.
Scalpul nu este unica suprafata a pielii afectata de dermatita seboreica – simptomele pot aparea pe obraji, frunte, sprancene si alte regiuni care produc mai mult sebum.
Pentru un tratament corespunzator, persoanele afectate de dermatita seboreica trebuie sa ceara sfatul unui medic specialist. Acesta le va recomanda un tratament personalizat care poate include un sampon medicinal, precum DermoTis sampon cu sulf, care este minimizeaza secretia seboreica.
Psoriazisul
Psoriazisul este o afectiune inflamatorie a pielii asociata cu un sistem imunitar deficitar, stresul, fumatul, alcoolul si anumite medicamente. Se manifesta prin aparitia mai multor placi groase acoperite de scuame albe, usor detasabile. Iritatia si mancarimea pielii scalpului, precum si caderea parului sunt alte simptome asociate cu psoriazisul.
Tratamentul pentru psoriazis este de obicei destul de complex si poate include medicamente cu corticosteroizi, imunomodulatoare si un sampon medicinal care ajuta la ameliorarea simptomelor. De exemplu, samponul PsoriTIS cu uree are proprietati keratolitice asupra firului de par si favorizeaza indepartarea placilor scuamoase care apar din cauza psoriazisului.
Tinea capitis
Tinea capitis este o infectie fungica cauzata de dermatofiti care determina aparitia scuamelor si mancarimilor, precum si caderea parului. Aceasta infectie este contagioasa si se transmite prin contact cu persoana infectata sau prin atingerea obiectelor contaminate precum prosoapele.
Persoanele care suspecteaza ca au o infectie fungica la nivelul scalpului trebuie sa se programeze urgent la un medic specialist care poate determina tipul infectiei si prescrie un tratament corespunzator.
Efluvium telogen
Efluvium telogen este o afectiune destul de frecventa care se manifesta prin caderea parului. De obicei, aceasta problema apare la persoanele care au suferit un soc psiho-emotional, sufera de a o alta boala severa, urmeaza o cura de slabire drastica sau a trecut printr-o interventie chirurgicala majora. Uneori, efluvium telogen poate aparea si la persoanele insarcinate sau care alapteaza.
Pentru a stabili un tratament adecvat este importanta investigatia clinica, care va determina cauza aparitiei efluvium telogen.
Daca doctorul ti-a prescris un sampon medicinal, intra pe TISFarmaceutic.ro si vezi daca gasesti produsul de care ai nevoie!